Tilbage

Borg­mester H.P. Geils tale til Nytårs­kuren 2021

Haderslev Erhvervsråd og Haderslev Kommune har torsdag den 7. januar afholdt nytårskur for erhvervsliv og samarbejdspartnere. Nytårskuren foregik i år online. Læs borgmester H.P. Geils tale her.

Kære deltager i vores digitale nytårskur 2021

2020 er året - som der stod i Årets Rummelpot - som vi allerhelst vil glemme.

Aflysning, aflysning, udsat til senere, udskudt.

11. marts lukkede Mette Frederiksen landet ned på en pressekonference, og satte øjeblikkeligt Danmark i stå på grund af en virus, som vi alle skulle lære at kende som covid19 eller corona. Lysfest, Genforeningsfest med Hendes Majestæt Dronningen, fodbold, ishockey, speedway, Kløften Festival, Høtte, Pinsmærken: alt blev aflyst eller afholdt med få deltagere. Men så lærte vi nye begreber:

 • hjemmearbejde, digitale møder, Zoom, Skype eller Teams
 • digital hjemmeundervisning på skolerne
 • take away og online handel blev pludselig begreber, vi skulle forstå alvoren af

Søren Brostrøm blev et kendt ansigt: Hold afstand, sprit af, brug mundbind og vask hænder.

Mobile håndvaske blev opfundet af Steel Of Denmark. Stefan er her fra Haderslev og på rekordtid fik han opbygget en forretning, som ingen havde set komme.

Vi plantede genforeningstræer i forskellige landsbyer. Og vi opfandt digitale havefester som erstatning for Kløften festival - sammen hver for sig - som bredte sig til hele landet. Og Haderslev Kommune bevilgede hjælpepakker til erhvervslivet.

Verdens største 3D-julemand blev lavet i Haderslev som erstatning for, at den rigtige julemand ikke kunne vækkes af tusindvis af glade børn. Og her sidst på året, blev årets vigtigste og mest populære julegudstjenester også aflyst og blev i stedet digitale og streamet.

Hvad venter i 2021?

Allerførst håber jeg jo, vaccinen gør sin virkning i hele verden, så vi kan få et normalt forhold til verden. Men i første omgang, at vi lokalt igen kan mødes til alt, hvad vi har været vante til, og som betyder så meget for os alle, og holder økonomien i gang i alle foreninger.

Jeg er stolt over, at vi i oktober lavede budgetforlig med 30 ud af 31 byrådsmedlemmer for de næste to år. Det største anlægsbudget nogensinde med 175 millioner årligt. Det kommer også til at præge 2021 i høj grad. Investeringerne er fordelt over hele kommunen, så vi får en balance:

 • Det Blå forsamlingshus ved Fjorden, Fjelstrup Hallen, Starup Hallen, Banehuset i Sommersted
 • Vi indvier Erlev Skole i januar. Den mest moderne og bæredygtige skole i Danmark - både udvendig og indvendig er den et mønstereksempel på inddragelse af brugere, forældre, fagpersoner og dygtige håndværkere
 • Vi flytter Rådhuset i de tidligere VUC-bygninger på havnen, og åbner for Danmarks mest innovative indretning, og et hus for folket, som vil gavne formidling af de beslutninger, byrådet tager i løbet af året. Det giver muligheder for alternativ benyttelse af det bestående Rådhus midt i Haderslev, som vi spændt ser hen til
 • Bymidtestrategi og helhedsplan for Damparken kommer også i 2021
 • Gravene er allerede blevet flot med nye træer, Banegårdspladsen i Vojens er under forvandling
 • Supercykelstien binder nu vest og øst sammen i Haderslev. Og der er afsat penge til cykelstier ude i landdistrikterne
 • Jomfrustiprojektet bliver realiseret over de næste seks år. Det er både et klima- og byudviklingsprojekt, som et enigt byråd stod bag, og som borgerne har engageret sig i
 • Byudvikling sker også med private investorer i kombination med almene boligforeninger på Honnørkajen og Engelparken
 • Private udstykninger - Oluf Dall og Benny Bonde og Jørgen Frank Jensen - fyldes med flotte huse, og der bygges nye rækkehuse på Gl. Christiansfeldvej og i Højgårdsparken
 • Der er store renoveringsprojekter i de almennyttige boligselskaber i Haderslev og Vojens, som bidrager til beskæftigelsen i flere år
 • Der bygges 60 boliger i det nye friplejehjem i en del af det gamle sygehus
 • Vi sætter gang i en ny udstykning på Fredstedvænget med attraktive grunde i 2021 og 2022
 • Der er fundet en løsning med Gram Højskole, som eller skulle have været på auktion
 • Kommuneplanen bliver vedtaget med mulighed for byggeri af huse i landsbyerne på den mindst bureaukratiske måde
 • Kommunen er også blevet godkendt som Klimakommune af DK2020

Jeg håber for 2021:

 • At vi kan holde Lysfest den 4. maj og Genforeningsfest den 13. juni med besøg af Hendes Majestæt Dronningen
 • At speedway, fodbold, ishockey, Kløften Festival, Høtte og Pinsmærken i igen kan gennemføres normalt
 • At vi får en udvidelse af dyrehaven
 • At udbygning af E45 bliver vedtaget, så vi ved, hvor vi skal placere et nyt erhvervsområde i samarbejde med Haderslev Erhvervsråd.

For at vi kan omsætte alle de planer i 2021, nedsætter vi et vækst- og velfærdssekretariat under ledelse af vores kommunaldirektør Peter Karm. Vi ansætter en bosætningskoordinator til at hjælpe alle potentielle tilflyttere godt på vej. Både dem, vi ved kommer i kraft af Haderslev Kasernes nye infanteri, som betyder, at der i 2023 er små 800 beskæftigede på kasernen og små 150 mere på Fighter Wing frem mod 2023, når F35 lander.

Jeg vil gerne takke for det gode samarbejde med Haderslev Erhvervsråds bestyrelse og medarbejdere, som virkelig har været omstillingsparate og sat skub i detailhandlen, da det så sortest ud. I var klar med gavekort, som kunne bruges i hele kommunen.

Jeg vil også takke vores 4700 ansatte for deres indsats i 2020 - om I var på arbejde fysisk eller I udførte arbejdet hjemmefra. Vi fungerede fra dag ét.

Jeg vil også takke byrådet for et godt samarbejde. Til trods for de mange forskellige måder, vi mødtes på i år, så traf vi gode beslutninger sammen.

Dette bliver så min sidste nytårstale og på denne specielle facon. Det har været en herlig periode at stå i spidsen for denne fantastiske kommune: vi har det hele, og det har mange tilflyttere fået øjnene op for.

Men ingen borgmester kan udføre mirakler uden dygtige hjælpere; både kommunale ansatte fra højeste niveau og til den, der sørger for, at toiletterne bliver holdt rene og skraldespanden bliver tømt. Og med hjælp fra jer i erhvervslivet til at sprede det gode budskab.

Da jeg tiltrådte i 2006 ved kommunalreformen, sagde jeg, at I alle skulle være ambassadører for kommunen. Det mener jeg stadig, I skal være. Det er jer, der gør forskellen, om vi er en god kommune eller ej i forhold til omtalen til hverdag. Og det er Haderslev Kommune, som er præcis den kommune, hvor vi kærer os om hinanden i medgang og modgang. Vi forstår begrebet sammenhold, om det er indenfor sportens verden, i erhvervslivet, detailhandel og i foreningerne eller blandt borgerne.

Vi lever op til årets ord: Samfundssind.

Med disse ord vil jeg ønske alle i by og land, tykke og tynde, rige og fattige et fantastisk og forhåbentligt coronafrit nytår.

Borgmester H.P. Geil.