Råd og vejledning om coronavirus

Alle danskere har et stort ansvar for at undgå smittespredning af coronavirus/COVID-19. Vi har samlet Sundhedsstyrelsens sundhedsfaglige råd til befolkningen, så det er let at få et overblik over, hvordan du skal forholde dig i din hverdag.

Information til dig, der er testet positiv for ny coronavirus

Sundhedsstyrelsen har i en ny pjece samlet den information, man skal bruge, hvis man bliver testet positiv for ny coronavirus. Hent pjecen: Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus.

Information til dig, der symptomer på COVID-19

Samtidig har Sundhedsstyrelsen udgivet en pjece med information om, hvad man skal gøre, hvis man har symptomer på COVID-19. Hent pjecen: Til dig, der har symptomer på COVID-19.

Information til dig, der er nær kontakt til en person, som er smittet med COVID-19

Hvis du har været i nær kontakt med en smittet person, er du i høj risiko for at være blevet smittet. Derfor skal du opføre dig som om, at du er smittet ved at gøre følgende:

 1. Gå i selvisolation 
 2. Vær særligt opmærksom på hygiejne og rengøring
 3. Sørg for at blive testet to gange
Som nær kontakt skal du sørge for at blive testet to gange:
 • Første test skal tages tidligst 4 dage efter, at du sidst var i nær kontakt med den smittede person.
 • Anden test skal tages 2 dage efter den første test. Det er vigtigt at få taget anden test, selvom den første test var negativ, for at være sikker på at du ikke er smittet. 

Læs mere om nære kontakter på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Personer i øget risiko

For personer med nogle sygdomme og tilstande er der en øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, det vil sige sygdom med behov for indlæggelse og evt. intensivbehandling, hvis man bliver syg med ny coronavirus/COVID-19. Betegnelsen 'personer i øget risiko' dækker alle nedenstående sygdomme og tilstande:

 • Personer med høj alder
 • Beboere i plejebolig
 • Personer med overvægt
 • Personer med visse sygdomme og tilstande
 • Visse børn med kronisk sygdom
 • Personer uden fast bopæl
 • Gravide

Gratis vaccination mod pneumokokker for personer, der er fyldt 65

Alle personer, der er fyldt 65 år, kan blive gratis vaccineret mod pneumokokker. Tilbuddet skal bidrage til at sikre, at personer, der er i særlig risiko for svær pneumokoksygdom, ikke bliver ramt af sygdommen under COVID-19 epidemien. Læs mere om vaccination mod pneumokokker på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Værd at vide om coronavirus

Se Sundhedsstyrelsens video: Sådan forebygger du smitte