Projekt "Vores Kyst"
For at beskytte sommerhusene i området har vi startet fælles projektet ”Vores Kyst”. Formålet med Vores Kyst er at sikre, at der bliver lavet en helhedsorienteret og holdbar kystsikring.
I forbindelse med budgetforhandlingerne i slutningen af 2019 besluttede Byrådet midlertidigt at finansiere udarbejdelsen af kystbeskyttelsesprojektet. Efter etablering af projektet vil udgifterne blive fordelt mellem de grundejere, som vil have gavn af kystsikringen.
Du kan her på hjemmesiden følge med i udviklingen af projektet.
Nedenfor kan du se en video, som giver en kort introduktion til projektet og projektets dialogforum. Vil du vide mere om arbejdsopgaverne i dialogforummet, kan du læse mere i linket ”Kommissorium for dialogforum om fællesprojektet Vores Kyst"
Nyhedsbreve og Referater
Referat af møde i dialogforum 3. juni 2022
Siden sidst
Nicolai orienterede jf. præsentationen.
Der er et ønske om, at Nicolai udsender listen med kommentarer fra beboerne, som blev udarbejdet på møderne 15-16. marts 2022 ved Pinnebergheim.
Nyt format for nyhedsbrev
Nu kommer nyheder pr. mail – hvis man tilmelder sig på hjemmesiden www.haderslev.dk/voreskyst.
Spørgsmål:
Er der mulighed for bredt at orientere om denne løsning via e-Boks en gang for alle?
Svar:
Vi opretter en nyhed på forsiden af ”Vores Kyst” om nyhedsbrevet – evt. i kombination med en orientering via Facebook.
Tidsplan
Nicolai viste opdateret tidsplan
Spørgsmål:
Er der ingen tidsplan for projektering?
Svar:
Den er ikke medtaget i den fremlagte tidsplan, men der er taget højde for den.
Evaluering af dialogforum (antallet af deltagere)
Spørgsmål:
Er enkelte områder ikke repræsenterede, bør de inviteres til dialogforum?
Svar:
Umiddelbart er alle repræsenterede
2 x kommentar: Der bør være en fra hvert område – men også kun én. På den måde kan dialogen holdes på et overordnet plan hvor principper drøftes og diskussionen ikke bliver for detail-fokuseret.
Spørgsmål:
Hvordan når vi ud til de der ikke selv holder sig opdaterede?
Svar:
Vi har to gange informeret alle via e-Boks om projektet og mulighederne for at følge med og/eller medvirke. Vi opdaterer desuden løbende hjemmesiden, og indimellem er der artikler i JydskeVestkysten. Derudover fungerer medlemmerne af Dialogforum som kontaktpersoner, som kan informere mere lokalt.
Kommentar:
Tydeliggør gerne (igen), at dialogforum ikke handler om demokratisk repræsentation, men nærmere at søge, at alle geografiske områder og behov er repræsenterede.
Svar:
Formålet med Dialogforum er at inkludere så meget lokal viden som muligt, herunder sikre afprøvning og drøftelse af de praktiske løsninger. Derfor er det tilstræbt, at forummet repræsenterer de vigtigste praktiske og geografiske interesser og vinkler, og ikke nødvendigvis en ligelig fordeling mellem beboerne.
Konklusion:
Vi ”kører i det rigtige spor” i forhold til den form borgerne er inddraget gennem dialogforum – herunder antallet af deltagere heri.
Principper for fordeling af udgifter
Nicolai viste eksempler på fordelingsprincipper
Afgrænsning for nyttevirkning kunne meget behændigt være ved mark- eller græsarealer, så skellet ikke går mellem to naboer uden at det er nemt at forsvare. På mødet kom nedenstående forslag til afgrænsning:
Se kort med forslag til overordnet afgrænsning som fremkom på mødet her
Aktiviteter i den kommende periode
Dispositionsforslaget fremsendes til dialogforum i september (inden det sendes til politikerne)
Vi arbejder i to spor: Det tekniske projekt og bidragsfordeling. Aktiviteterne foregår parallelt, så projektet forsinkes ikke af drøftelsen af bidragsfordelingen.
Spørgsmål:
Hvornår er projektet endeligt beskrevet?
Svar:
August eller måske før + det bliver videresendt så snart vi har materialet.
Spørgsmål:
Hvad skete der med det kunstprojekt der var snak om?
Svar:
Vi har aftalt med Marie fra Kunsthal 6100, at drøfte et eventuelt kommende kunstprojekt i august/september.
Referat fra møde i dialogforum 13. januar 2022
Deltagere
- Nicolai Andreas Munk D. Fassel, Haderslev Kommune
- Karsten Wandall, Haderslev Kommune
- Sofie From, Haderslev Kommune
- Peter Müller, Haderslev Kommune
- Peter Fløcke Klagenberg, COWI
- Carsten Leth Schmidt, formand for Teknik og Klima Udvalget
- Kim Kabelka, næstformand for Teknik og Klima Udvalget
- Frank Paustian, Hejsager Strandby
- Flemming Kyed, Hejsager Strandby
- Mogens Lorentzen, Hejsager Strandby
- Uwe Tagesen, Hejsager Strandby
- Søren Lauritzen, Kelstrup Kystvej
- Jens-Georg Jepsen, formand Hejsager Strandby
- Peter Jørgensen, Pinnebergheim
- Lars Sørensen, Fredskovsparken
- Per Christian Hansen Møller, Grundejerforeningen Grønkær Høj Vej og Hoelgårdvej
- Jan Vedel Hansen, Hejsager Strandby
- Bo Ensted Danielsen, Blokhusskoven
- Hans Christian Knudsen
- Hansen (Vi fik ikke fat i fornavnet)
- Martin Riggelsen, Blokhusskoven
- Jørgen Smed, Hejsager Bæk Sluselag
- Peter Schrøder, Kelstrup Strandpark
- Ernst A. Hansen, Kelstrup Skovvej
- Egon Mortensen, Kelstrupvej
- Hans Schmidt
- Freddy Loree, Kelstrupvej
- Flemming Kristoffersen, Kelstrup Nørreskov
- Lars Bertz Thomsen, Grundejerforeningen Bramsensgårdsvej
- Søren Aldal, Grundejerforeningen Kelstrup Klint
Dagsorden:
- Siden sidst
- Opfølgning fra borgermøde 24. nov.
- Hvilken løsning anbefaler dialogforummet
- GIS analyse af udsigtsforhold
- Hvordan kan vi arbejde med bidragsfordeling
- Kan vi bruge stenrev som kystbeskyttelse?
- Forslag til placering af dige
- Hvordan kommer med ud til kysten med sin båd?
- Den videre proces
Ad 1 - Siden sidst
- Siden sidst har der været kommunalvalg, og derfor er der også to nye politikere med i dialogforum. Det er Carsten Leth Schmidt og Kim Kabelka.
- Den første december var der en højvandssituation, hvor vandstanden var 93 cm. over daglig vande. Det har givet oversvømmelse i området, hvilket netop er det projektet skal forhindre fremover.
- Der er mange høfder langs strækningen som i mere eller mindre grad skader kysten. Tre af høfderne er fjernet og Haderslev Kommune har lavet aftaler med forskellige ejere af høfder om at yderligere 11 bliver fjernet.
- I forbindelse med projektet er det muligt at lave noget kunst. Der skulle have været et møde om dette, men det blev aflyst. Kommunikationen om dette ikke tydelig nok. Det blev foreslået at orientering om kunstprojektet fremover bliver sendt ud i E-Boks. Derudover blev det tilkendegivet at der er meget andet end kunst at forholde sig til lige nu, og derfor kan det godt vente.
Ad 2 – Opfølgning fra borgermøde 24. nov.
- Haderslev Kommune oplever at stemningen til projektet var positiv efter mødet.
- Det bliver snart muligt at tilmelde sig nyhedsbreve om projektet på kommunens hjemmeside.
Ad 3 – Anbefaling fra dialogforum
- Der var opbakning til at gå med løsning 1 (sandfodring, skråningsbeskyttelse og fremrykning af kysten), dog skal detaljer tales på plads efterfølgende.
- Løsningen får opbakning, da det er en billig løsning, som sikrer husene mod oversvømmelse og erosion og samtidig øger den rekreative værdi. Vedligeholdelsen er også relativ lille.
- Det skal undersøges, hvor på kysten klitten præcist skal være. Det skal tilpasses.
- Det er væsentligt at vandet kan parkeres bagved og bækken (hejsagerbæk) og at den ikke skal pakkes ind i mure. Det skal være muligt at lukke for vandet højere oppe.
- Der blev spurgt til om noget af vandet parkeres længere mod vest.
- I planen foreslås det, at der laves en mur ved natura2000-området. Grundet natura2000 ikke er muligt at forhøje diget, hvilket ellers er en mere ønskværdig løsning. Der er bekymring for at muren vil ændre udsigten. Det skal undersøges om det kan være muligt at forhøje det eksisterende dige.
- Det planlagte dige bag sommerhusene til opstemning af bagvand i nedbørsrige perioder, bør bygges lidt højere end det egentlige mål. Af erfaring sætter terrænet sig over tid, hvorfor vi ikke skal risikere at diget efter få år er for lavt.
- De nærliggende sommerhusejer til opstemning af bagvand fra Hejsagerbæk, skal indgå i nærmere dialog omkring udformning og funktion af sluse. Udformningen af slusen skal gøres enkel og sikker samt være forberedt til store mængder grene, kviste og plante materiale.
- Det blev foreslået først at løse udfordringerne ved Kelstrup Strand og Blokhusskoven. Når disse løsninger er afprøvet, kan det overvejes om der skal gøres mere ved Hejsager, som ikke er udfordret i samme grad.
- Politikerne blev opfordret til at holde ambitionen og visionen om, at det ikke kun er tale om en kystteknisk løsning, men også en løsning der giver rekreativ værdi.
Ad 4 – GIS-analyse af udsigtsforhold
- Cowi har lavet en analyse af udsigtsforholdene. Dette er gjort for 100 sommerhuse, som menes at kunne få påvirket deres udsigt. Analysen kan snart findes på hjemmesiden.
- Som eksempel er der lavet et snit og en 3D visualisering, der skal vise hvordan en bredere strand kan påvirke udsigten. Dialogforum blev spurgt om der skulle laves flere visualiseringer. Det blev tilkendegivet, at der er forståelse for problematikken, dog er det vigtigere at tage højde for hele projektet. Dem der kan få påvirket deres udsigt kan se i analysen og få et indtryk af, hvor meget det vil påvirke dem. Det er også en mulighed selv at sætte nogle pæle op, der kan visualisere klittens højde.
Ad 5 – Hvordan arbejder vi med bidragsfordeling
- Vi skal snart i gang med at drøfte, hvordan bidragsfordelingen skal være.
- Næsted Kommune har et kystbeskyttelsesprojekt på Enø, og de har lavet bidragsfordeling. De har lavet en partsfordeling, hvor der differentieres på om grundejeren har direkte nytte (matrikler der eroderer eller bliver oversvømmet), indirekte nytte (dem der fx bevarer en vej, får en bredere strand m.m.) og om der er bygninger på grunden eller ej. Nærmere beskrivelse kan ses i præsentationen fra mødet.
- Der er ikke taget stilling til hvordan der skal bidragsfordeles ved dette projekt, men principperne skal snart diskuteres.
- Der kan søges midler ved kystdirektoratet, men det vides ikke hvor meget.
- På mødet blev det tilkendegivet, at der gerne må være forskel på hvor meget man betaler, men at størrelsen på gradueringen ikke er det vigtigste. Derudover blev det tilkendegivet, at fordelingen ikke er så vigtig, da der er tale om et lille beløb. Det er vigtigere at komme i gang med projektet end at bruge tid på at diskutere bidragsfordelingen.
- Der blev spurgt til om politikerne vil bakke om op projektet. Politikerne synes det er vigtigt at problemet bliver løst. De vil bakke om det grundejerne finder ud af. Formentlig vil hele kommunalbestyrelsen bakke op om projektet.
- I budgetforhandlingerne blev der sat 7 mio. kr. af til projekter i Lillebælt. Herunder dette projekt.
Ad 6 – Stenrev som kystbeskyttelse
- Flere har hørt at stenrev kan være en kystbeskyttelsesløsning, som kan sikre at stranden ikke forsvinder samtidig med at det er godt for biodiversiteten. Dog vil et stenrev ikke være den rigtige løsning i dette projekt, da stenrevet vil fungere som en bølgebryder og på sigt skabe problemer andre steder langs kysten. Stenrev er gode for biodiversiteten, men skal placeres længere ude i vandet.
Ad 7 – Forslag til placering af dige
- Der er kommet to ønsker ind om at flytte på digets placering. Hejsager Strandby 16 har indsendt et billede med forslag til placering, og en samlet gruppe fra Hejsager Strandvej 229 til og med Hejsager Strandby 20 har samme ønske om at flytte diget hen i skel. Der skal yderligere dialog om den præcise placering af klitten.
Ad 8 – Hvordan kommer man ud til kysten med sin båd
- Det er vigtigt at den rekreative brug af kysten stadig er mulig. Der skal findes en løsning, så det stadig er muligt at få sin både ned til vandet. Teknisk er der tre muligheder:
- At have en bil der kan køre i sand.
- Materiale man kan rulle ud (træ)
- Træ/strandmåtter man kan lægge over klitten. Denne løsning er også god for handicappede og beredskabet.
- Man kan evt. lave fælles steder, hvor man kan trække sin båd op, så klitten ikke ødelægges.
- I forhold til materiel der ligges/rulles over klitten, hvem påtager sig udlægning/indtagning og vedligeholdelse. Er det lodsejerne der skal stå for det arbejde og vedligehold?
Ad 9 – Den videre proces
- Det næste der skal ske er, at der skal laves et dispositionsprojekt, som skal fremmes i kommunalbestyrelsen. Dette bliver forhåbentlig i april. Efterfølgende er der myndighedsbehandling.
- Det blev foreslået at dialogforum tager på en studietur til fx Enø, Juelsminde eller Køge.
Nyhedsbrev af den 22. december 2021
For et år siden sendte Haderslev Kommune et informationsbrev ud til cirka 1200 grundejere i sommerhusområderne Blokhusskoven, Hejsager Strand og Kelstrup Strand. Brevet informerede om oprettelse af et Dialogforum til kystbeskyttelses-projektet Vores Kyst.
Efter et år står vi nu med en rapport fra COWI, der beskriver to mulige løsninger til håndtering af højvandssituationer og en mulig løsning til håndtering af vand fra vandløb, højtstående grundvand og regnvand. Rapporten tager udgangspunkt i de møder, der er holdt ude hos sommerhusejerne sammen med projektets konsulent. De mulige løsninger i rapporten er derfor lokalt funderet i de konkrete udefordringer i området.
Den 24. november 2021 blev der afholdt et borgermøde med 260 tilmeldte. Det var dejligt at se den store interesse, som projektet har - det viser også hvor vigtigt det er, særligt i den videre proces, at sommerhusejerne bliver holdt informeret. Præsentationen og rapporten ligger på kommunens hjemmeside. På mødet blev der snakket om det videre forløb - her var der en vigtig dato, man som sommerhusejer skal huske på. Den 13. januar 2022 mødes Dialogforum for at komme med deres anbefalinger til hvilken løsning, der skal fremlægge for kommunens nye Teknik og Klima Udvalg og senere for kommunalbestyrelsen. Det er derfor vigtigt, at man som sommerhusejer tager stilling til hvilken løsning man ønske, og snakker med en repræsentant i Dialogforum, så vi med flertallets ønske fortsætter på at sikre området.
På dagsordenen den 13. januar drøftes Dialogforums anbefalinger til løsningerne, ligeledes drøftes der om brug af stenrev til kystsikring, hvordan bliver udsigten påvirket, samt den første dialog om hvordan udgifterne kan fordeles.
Løsningerne der er beskrevet i COWI rapporten er ikke endeligt besluttet, og mange detaljer er ikke på plads endnu. Der er derfor fortsat mulighed for at komme med forslag til rettelser eller ændringer ved at kontakte Dialogforum eller projektets tovholder.
Har du spørgsmål til dagsordenen, er du velkommen til at kontakte projektets tovholder Nicolai Fassel via e-mailadressen klimakyst@haderslev.dk. Du er også velkommen til at kontakte repræsentanterne fra dialogforummet. Navne og på deltagerne og oplysninger om, hvilke delområder de repræsenterer, kan du finde i nyhedsbrevet af den 24. februar 2021
Referat fra møde i dialogforum 7. oktober 2021
Referat fra møde i dialogforummet d. 7. oktober 2021 14.00-16.00 på Pinnebergheim.
Deltagere:
- Martin Riggelsen, Blokhusskoven
- Bo Danielsen, Blokhusskoven
- Per Møller, Grønkær Høj og Hoelgårdvej
- Hans Uwe Schmidt, Kelstrup Strand
- Peter Jørgensen, Pinnebergheim
- Flemming Kyed, Hejsager Strandby
- Søren Lauritzen, Kelstrup Klint
- Jens-Georg Jepsen, Hejsager Strandby
- Jørgen Smed, Hejsager Bæk Sluselag
- Benny Bonde, UPM
- Søren Rishøj, UPM
- Marie (kunsthal 6100)
- Karsten Wandall, Haderslev Kommune
- Sofie From, Haderslev Kommune
- Nicolai Fassel, Haderslev Kommune
Dagsorden:
- Hvad er der sket siden sidst dialogforummet var samlet?
- Hvad er status på Vores Kyst?
- Hvad er det næste der skal ske?
- Hvordan se tidplanen ud nu?
- Oplæg fra Kunsthal 6100
- Pause
- Orientering om badevandet ved Kelstrup og Hejsager
- Orientering om ulovlige anlæg
- Spørgsmål til Peter Klagenberg
Karsten byder velkommen. Mødet blev afholdt for at give en status på projektet.
1. Hvad er der sket siden sidst dialogforummet var samlet?
- Der er blevet sendt nyhedsbreve ud,
- Der er blevet holdt walk’n’talk møder med repræsentanter fra de forskellige områder. Peter Klagenberg fra Cowi har været med til disse.
2. Hvad er status på Vores Kyst?
- Cowi er i gang med at lave et løsningskatalog, med forslag til forskellige løsninger til at sikre området mod oversvømmelse og erosion.
- Projektet er i gang – selvom vi ikke kan se, at der er sket noget.
3. Hvad er det næste der skal ske?
- Politikerne er blevet orienteret om status for projektet på udvalgsmødet 11-10-21.
4. Hvordan ser tidsplanen ud nu?
- 23. september skrev Haderslev Kommune 1. november er der underskrevet en aftale med Cowi om at udarbejde et løsningskatalog. I kataloget kigges der på oversvømmelse fra hav, vandløb og bagvand. I kataloget skal der være flere løsninger til de forskellige problematikker med estimerede priser for de enkelte løsninger.
- Det er endnu ikke muligt at sige hvilke løsninger der er de endelige, og hvilke der er i kataloget.
- Alle der bor i området kan stadig komme med input til oplevede udfordringer ved at kontakte Nicolai eller Peter Klagenberg (nifa@haderslev.dk eller pfkl@cowi.com).
- Der er ikke afsat yderligere ressourcer til projektet ifm. budgetforhandlingerne. Det er endnu uvist om der kommer det, ligesom det er usikkert, hvor meget grundejerne skal betale i forbindelse med projektet. Der er forskellige puljer kommunen kan søge.
- Siden mødet er tidsplanen blevet revideret. De vigtige datoer i tidsplanen er:
- start november – færdigt løsningskatalog
- november – Borgermøde med præsentation af løsningsforslag. Dialogforum får kataloget inden mødet.
- Start januar – Dialogforum vælger løsninger
- Februar/marts 2022 – Præsentation af løsninger til udvalget for Plan og Miljø og byrådet
- Marts og frem – Myndighedsbehandling herunder bidragsfordeling, ansøgning til kystdirektoratet, høringer, søge om tilskud, borgermøder m.m.
5. Oplæg fra Kunsthal 6100
- Haderslev Kommune og Kunsthal 6100 har været i kontakt for at undersøge om der kan laves noget kunst i forbindelse med projektet. Det skyldes bl.a. at kommunen og kunsthallen har en samarbejdsaftale.
- Marie Dufresne fra Kunsthallen fortæller om projektet. Det kan fx være en kunstudstilling ude i området. Kunsten kan sætte lys på nogle problematikker, og kommunen har en masse viden, der kan sættes i spil. Der kan være en måde at formidle projektet og fortælle om området.
- Kunsten kan enten blivende eller midlertidigt. Det er ikke afklaret.
- Projektet vil ikke koste grundejerne noget, da det forventes, at det er muligt at søge midler til projektet.
- I forbindelse med projektet er det vigtigt at ejere og brugere af området er med, da der skal være lokalt ejerskab.
- Der var positiv stemning for projektet.
- Marie går i dialog med dialogforummet senere.
6. Pause
7. Orientering om badevandet ved Kelstrup og Hejsager
- I løbet af sommeren har der to gange været frarådning af badning grundet overskridelser i værdierne, først med coli, senest med Enterokokker.
- Der har været sat skilte op om det. Der blev fremsat et ønske om, at værdierne og blev skrevet op og at frarådningen af badning også blev skrevet på andre sprog.
- Kommunen ved ikke hvor forureningen kommer fra eller hvor stort området er. Kommunen er i dialog med Provas om problemet.
- Der har også været overskridelser i år 2012, 2014 og 2016.
- Det blev fortalt, at der er et overløbsrør der går ud i vandet, kommunen vil undersøge dette.
- Søren Rishøj og Benny Bonde tager sagen med videre.
8. Orientering om ulovlige anlæg
- Kommunen er klar over, at der er forskellige ulovlige anlæg på kysten, men har ikke et overblik over dem.
- Der er en generel enighed om, at der ikke skal bruges for meget krudt på de ulovlige anlæg der er, så længe de ikke skader. Så længe det bliver lovliggjort i forbindelse med etablering af Vores Kyst.
- Det bliver muligvis sådan, at alle der har ulovlige anlæg, skal betale for at få dem fjernet eller selv fjerne dem.
- Der er en sag med nogle ulovlige høfder ved Blokhusskoven. Udvalget for Plan og Miljø har taget stilling til denne sag, og besluttet at høfderne får lov at blive liggende indtil Vores Kyst etableres. Der er en bekymring for, at alle kan etablere ulovlig kystbeskyttelse indtil det nye anlæg bliver etablere.
9. Spørgsmål til Peter Klagenberg
- Peter er bl.a. ved at kigge på kysttilbagerykningstider og hvor meget vand der kommer. Han indarbejder alle de løsninger han har fået fra dialogforummet.
- Peter mener at den bedste løsning er at lave en bredere kyst sammen med andre løsninger på problematikkerne med vandløb og bagvand. Sandet bør være den samme type, som der allerede er.
- Der blev spurgt til, om bagvandet ikke kommer fra markerne, og om det derfor ikke bør være landmændene der skal dræne deres marker bedre. Problemet er dog, at der er meget moræneler, og derfor er der næsten ikke noget nedsivning.
- Det blev foreslået at bruge en af parkeringspladserne som vandhåndteringssted.
- Der blev spurgt til om man kan lave et sumpet område øst for Hejsager til et sted med vandhåndtering. Det er allerede en af løsningsforslagene.
- Har du flere spørgsmål kan du kontakte Peter Klagenberg på PFKL@cowi.com
Nyhedsbrev af den den 27. august 2021
Sommerferien er for mange af os slut, og sensommeren banker på døren. Arbejdet omkring projekt Vores Kyst er i fuld gang, og tager for alvor fart hen over den kommende periode. Vi ser nemlig ind i en periode, hvor forskellige løsningsforslag til at sikre sommerhusområderne, bliver skitseret. Løsningsforslagene bliver udarbejdet med afsæt i de mange input, som vi har fået fra repræsentanterne fra de forskellige delområder. Det har både været input vedrørende de lokale forhold – hvor er der udfordringer med oversvømmelser og/eller erosion – og input gående på, hvilke løsninger repræsentanterne ser for sig.
Der har i løbet af sommeren været afholdt flere møder ude i de forskellige delområder, hvor kommunen sammen med projektets eksterne rådgiver har gået tur sammen med de lokale sommerhusejere. Nedenfor er en liste, som angiver de delområder, hvor vi har afholdt gå-møder.
- Hejsager Strandby
- Fredskovparken
- Hejsager Strandvej
- Området omkring Hejsager Bæk
- Kelstrup Nørreskov
- Kelstrupvej omkring den tidligere strandgrill
- Kelstrup Kystvej
- Kelstrup Strandpark
- Bramsensgårdvej
- Kelstrup Klint
- Blokhusskoven
Derudover har en repræsentant for Hoelgårdvej og Grønkær Høj fået plads i projektets dialogforum, det samme har en repræsentant for Fredskovparken, og disse områder er således også repræsenteret i det videre arbejde.
Vi er meget taknemmelige for det arbejde, som repræsentanterne for de forskellige delområder har ydet indtil videre. Det samarbejde, der i det første halvår af 2021 har været omkring projektet, har været særdeles positivt og udbytterigt. Stor tak for indsatsen.
Til efteråret vil der igen blive trukket på dialogforummets kræfter, idet medlemmerne skal drøfte og udvælge, hvilke konkrete løsninger der skal arbejdes videre med. Sidst på året, vil alle grundejere blive inviteret til et fælles borgermøde. Her vil de løsninger, som der ønskes arbejdes videre med, blive præsenteret for de øvrige sommerhusejere.
Der er sket ændringer omkring projektets organisering, idet Nadja går på barsel. Således har projektet fået en ny projektleder, nemlig Nicolai Fassel. Nicolai kan kontaktes telefonisk på telefonnr. 29 65 02 48. Du kan også sende en e-mail til klimakyst@haderslev.dk.
Referat fra møde i dialogforum 19. maj 2021
Tid og sted: 19. maj 2021, kl. 14-16.30, Harmonien, Gåskærgade 19, 6100 Haderslev
Deltagere:
- Bo Ensted Danielsen, Blokhusskoven
- Martin Riggelsen, Blokhusskoven
- Søren Aldal, Grundejerforeningen Kelstrup Klint
- Lars Bertz Thomsen, Grundejerforeningen Bramsensgårdvej
- Per Møller, Grønkær Høj og Hoelgårdvej
- Peter Schrøder, Kelstrup Strandpark
- Ernst Hansen, Kelstrup Skovvej
- Egon Mortensen, Kelstrupvej
- Freddy Loree, Kelstrupvej
- Uwe Schmidt, Kelstrup Strand
- Flemming Kristoffersen, Kelstrup Nørreskov
- Jørgen Smed, Hejsager Bæk Sluselag
- Hans Peter Matthiesen, Hejsager Bæk Sluselag
- Bent Christiansen, Hejsager Bæk Sluselag
- Peter Jørgensen, Pinnebergheim
- Flemming Kyed, Hejsager Strandby
- Jens Georg Jepsen, Hejsager Strandby
- Jan Vedel Hansen, Hejsager Strandby
- Uwe Tagesen, Hejsager Strandby
- Benny Bonde, UPM
- Søren Rishøj Jakobsen, UPM
- Peter Fløcke Klagenberg, NIRAS
- Karsten Wandall, Haderslev Kommune
- Sofie From, Haderslev Kommune
- Nadja Dall, Haderslev Kommune
Afbud:
- Mogens Lorentzen, Hejsager Strandby
Dagsorden
- Velkommen og gensidig introduktion
- Hvad er et kap. 1a-projekt, hvilke muligheder rummer et fællesprojekt om kystbeskyttelse – Nadja Dall
- Tidsplan og kort status over, hvor projektet er nu – Nadja Dall
- Gennemgang af de udfordringer, som gør sig gældende i de respektive områder
- Pause
- Rådgiver Peter Fløcke Klagenberg fra Niras om områdets udvikling og de fremtidige scenarier
- I plenum en dialog om, hvordan vi i fællesskab kommer frem til de rigtige løsninger
- Eventuelt.
Referat:
- Velkommen og gensidig introduktion
Benny Bonde byder velkommen. Efterfølgende er der præsentationsrunde af alle deltagere - Hvad er et kap. 1a-projekt, hvilke muligheder rummer et fællesprojekt om kystbeskyttelse
Nadja gennemgår dagsordenen.
Projektet kaldes et kap. 1a-projekt. Navnet kommer fra lovgivningen – kystbeskyttelseslovens kap. 1a.
Nadja fortæller om fordelene ved kommunale fællesprojekter:
• Kommunen er drivkraft.
• Kommunen kan pålægge bidragspligt til alle der får glæde af projektet.
• Kommunen kan lave kommunegaranteret lån. Lånene kan tinglyses på ejendommene.
• I fællesprojekter om kystbeskyttelse skal den økonomisk mest optimale løsning vælges. - Tidsplan og kort status over, hvor projektet er nu
Tidsplan:
• En forventet tidsplan for projektet blev forelagt Udvalget for Plan og Miljø september 2020. Tidsplanen er efterfølgende blevet justeret en smule siden første udgave. Den ændrer dog ikke på, hvornår der er udbud og anlæg. Dette forventes således stadig at være i 2023-2024.
Slides med tidsplan fremsendes efterfølgende.
Dialog efter oplægget:
- Der blev spurgt ind til kystdirektoratets rolle i dette projekt. Kystdirektoratet skal udtale sig om projektet i den indledende proces. De har udtalt sig og de mente der var et behov for kystbeskyttelse. Kystdirektoratet er ikke myndighed, de er høringsberettigede. De kan desuden vejlede i processen.
- Der blev spurgt om, hvem der i sidste ende bestemmer, hvilken løsning der i sidste ende vælges. Det gør Byrådet. Løsningerne udvælges dog forlods i samarbejde med dialogforummet.
- Bidragsfordelingen bliver nok den største diskussion.
- Klages der over kystbeskyttelsesprojektet har Natur- og Miljøklagenævnet 6 måneder til at behandle klagen. Således kan klager udsætte projektet 6 måneder.
- Søren Rishøj Jakobsen og Benny Bonde er med i dialogforummet, så de ved hvad der rører sig, og så de kan hjælpe Byrådet til at træffe den bedste beslutning.
- Grundejerne skal kunne leve med kystbeskyttelsen hele tiden, også når det ikke stormer.
- Der blev spurgt ind til, hvordan det skal betales. Benny Bonde fortalte at fra sidste år blev det muligt for kommunerne at medfinansiere kystbeskyttelse - Gennemgang af de udfordringer, som gør sig gældende i de respektive områder
Delområde Blokhusskoven, Kelstrup Klint, Bramsensgårdvej
- Udfordret med akut erosion – det primære problem. Der er derfor ansøgt om et privat initiativ vedrørende stenkastning.
- Ved Blokhusskoven begyndte de at snakke om kystbeskyttelse i 2017. Dengang var der også indledende arbejde med fælles kystbeskyttelse (Vores Kyst), men hvor Blokhusskoven ikke var med. Derfor begyndte de at lave deres eget projekt. Sagsbehandlingen har nu varet to år.
- I området oplever de fravær af sand. De vil gerne have sand mellem tæerne. I dag er der kun store sten.
- Ved Kelstrup Klint oplever de lidt erosion nord for høfderne. Der er akut erosion ca. 1 gang om året, og så smutter der fra 1-50 cm.
- Er grundlæggende for Vores Kyst, men der er også en bekymring for at Vores Kyst ikke lykkes. Der skal ske noget.
Delområde Kelstrup Strand
- Området Kelstrup Strand (dermed også Kelstrup Nørreskov samt andre nærliggende områder) er stærkt påvirket og udfordret, når der er ophobet massiv bagvand.
- Flere steder langs stranden er der i dag beskyttelsesmur, og det er både godt og ondt. Den beskytter deres sommerhuse, men al sandet foran muren er forsvundet, og det vil de gerne have tilbage.
- I området løber et vandløb. En del af den er rørlagt.
- Muren er 1,70-1,80 meter, og en stor del af området bagved er lavere end 1,80, så når der kommer højvande, samles vandet i rørsystemet og kan ikke afledes.
- Vandløbet der munder ud ved stranden, sander til ved sydøstenvind, og så kommer kommunen og renser op, dog ikke i weekenderne.
Delområde Hejsager Bæk Sluseslag
- Har ikke de store udfordringer med bagvand, bare der er stille vejr.
- I dag er slusen sikret til 1.70. Når der kommer meget vand via vandløbet løber der 70.000 liter igennem i minuttet. Sluselaget har en pumpe, der kan pumpe 8.000 liter. Sluselaget kan rekvirere en pumpe, der kan flytte 30.000 l. i min.
- Der er højvandslukke i bækken.
- Vil gerne sikre slusen op til 2.50.
- Der kan være problemer ved kombinerede hændelser med regn og højvande.
Delområde Hejsager Strandby (Vest)
- Mangler ikke sand. Problemet er bagvandet.
- Har et dige, der beskytter udmærket. Har et ønske om at forhøje diget og forlænge det. I dag er det 2.10, og de vil gerne hæve det til 2.50.
- Oversvømmelsesproblematikken giver ikke dårlig nattesøvn endnu, men der kan være en bekymring for fremtiden.
- Der er flere vandløb i området – bl.a. Majgrøft og Ulvkærbæk. I Ulvkærbæk er der en kontraklap, som de har erfaret ikke er den bedste løsning. Det skyldes at indløbet ved Hejsager Strandby er større end udløbet, hvorpå kontraklappen sidder.
- Oplever især problemer ved kombineret højvande og nedbør. De oplever problemer 2-3 gange årligt og så varer det ca. et halv døgn.
Delområde Hejsager Strandby (Øst)
- Oplever især problemer med bagvandet. Der er dræn, men de fungerer ikke optimalt. Når der bygges nyt, sker det, at drønrør klippes over. Det er især husene som ligger ovenfor fodboldbanen, som oplever problemer med overfladevand/trykvand fra området omkring Fredskovparken.
- Nogle i området ligger højt nok, så de ikke har problemer med vandet, mens andre oplever store problemer.
- Ønsker at få forlænget diget, så de får vandet fra havet lukket af. Fra havsiden har der været oversvømmelser op til asfaltvejen (Hejsager Strandby).
- Der kommer vand fra området Fredskovsparken.
- Oplever både problemer med overfladevand, vand fra hav, fra bæk og regn. - Pause
- Rådgiver Peter Fløcke Klagenberg fra Niras om områdets udvikling og de fremtidige scenarier
• Peter fortæller bl.a. om:
- Forskellige typer kystbeskyttelse – fordele og ulemper
- Udfordringer han kan se der er ved hjælp af kortlægning
- Processen i fællesprojekter
- Klimaforandringer
- Eksempel på en bidragsfordeling - I plenum en dialog om, hvordan vi i fællesskab kommer frem til de rigtige løsninger
• Haderslev Kommune har lavet et udkast til den videre proces. Forslaget er:
- Peter Klagenberg og Cowi udarbejder et idékatalog indeholdende forslag til løsninger.
- Når kataloget er færdigt, indledes en dialog med grundejere (dialogforum) om hvilke løsninger, der er bedst/ønskes.
- De tekniske løsninger bliver præsenteret på et borgermøde for alle grundejere.
• Flere deltagere i dialogforummet ønskede at mødes med Peter Klagenberg i mindre grupper inden udarbejdelsen af idékataloget. Disse grupper bliver kontaktet af Nadja Dall. I løbet af juni vil der blive afholdt mindre møder, hvor Peter Klagenberg deltager. Denne proces vurderes ikke at medføre forsinkelser i tidsplanen - Eventuelt
Nyhedsbrev af den 28. april 2021
Selvom der stadig er restriktioner i forhold til, hvor mange vi må samles, så bliver Corona-restriktionerne inden for den nærmeste fremtid lempeligere. Fra den 6. maj bliver det indendørs forsamlingsloft hævet til 25 personer. Det er derfor med stor glæde, at vi nu kan dele nyheden om, at der er sat dato på det første møde i dialogforummet. Mødet bliver afholdt onsdag den 19. maj på Harmonien i Haderslev.
På mødet vil især de lokale udfordringer blive drøftet. For nogle delområder er det erosion af kysten, som udgør den største trussel, for andre er det oversvømmelsestruslen fra havet. Endelig er der delområder, som har udfordringer med det vand, som kommer fra baglandet via vandløbene. På mødet vil repræsentanterne fra sommerhusområderne fremlægge delområdernes lokale udfordringer, og dermed give det samlede overblik.
Inden mødet den 19. maj mødes flere af repræsentanterne fra sommerhusområderne med kommunen. Det sker mandag den 10. maj på Pinnebergheim. På Pinnebergheim vil der blive udarbejdet kort materiale for de enkelte delområder, Kortene skal vise, hvilke lokale udfordringer, der gør sig gældende. Kortene skal efterfølgende bruges på mødet den 19. maj.
Der er fokus på de lokale udfordringer, fordi næste trin i projektet er at få udarbejdet et idékatalog med konkrete forslag til løsninger på udfordringerne. Det er et rådgivende ingeniørfirma med kystteknisk ekspertise, som står for udarbejdelsen af idékataloget. Rådgiveren skal naturligvis klædes så godt på, som muligt, for at løse opgaven, og derfor deltager rådgiveren også på mødet den 19. maj.
På dagsordenen den 19. maj er ligeledes en drøftelse af, hvordan processen omkring udvælgelsen af konkrete løsninger skal foregå. Når idékataloget er udarbejdet, vil den efterfølgende udvælgelse af løsninger således ske på en måde, som er aftalt i dialogforummet.
Har du spørgsmål til dagsordenen, er du velkommen til at kontakte projektets tovholder Nadja Dall via e-mailadressen klimakyst@haderslev.dk. Du er også velkommen til at kontakte repræsentanterne fra sommerhusområderne. Navnene på deltagerne og oplysninger om, hvilke delområder de repræsenterer, kan du finde i nyhedsbrevet af den 24. februar 2021.
Nyhedsbrev af den 24. februar 2021
Den 16. december 2020 sendte Haderslev Kommune et informationsbrev ud til cirka 1200 grundejere i sommerhusområderne omkring Kelstrup Strand og Hejsager Strand. Brevet havde blandt andet til formål at informere om oprettelsen af et dialogforum til det fælles kystbeskyttelsesprojekt Vores Kyst. I brevet opfordrede Haderslev Kommune grundejere til at melde sig til dialogforummet som repræsentanter for de respektive sommerhusområder.
Vi har nu fået sammensat dialogforummet med 11 medlemmer fra sommerhusområderne. Medlemmernes navne samt de områder, som medlemmerne repræsenterer, kan ses på side 2. Medlemmernes kontakt information fremgår ligeledes.
I forbindelse med sammensætningen af dialogforummet fik kommunen en del tilbagemeldinger fra sommerhusejere, som ønsker at bidrage til projektet med deres lokalkendskab. At inddrage lokalkendskab i projektet er et af succeskriterierne for i sidste ende at lykkes med et rigtig godt projekt. Derfor bliver der oprettet mindre lokale grupper, som vil blive inddraget i projektet, når lokale løsninger skal drøftes. Det kunne eksempelvis være løsninger relateret til de lokale vandløb. I dialogforummet kan lokale løsninger også være på dagsordenen, men fokus vil især være på de brede løsninger for hele det geografiske område – det vil sige helt fra Blokhusskoven og ud til Hejsager Strandby. Derudover vil der i dialogforummet ligeledes være fokus på processen i projektet.
Ønsker du at indgå i en af de lokale grupper, hvor fokus er på de lokale løsninger, er du altid velkommen til at kontakte projektleder Nadja Dall via e-mailadresse klimakyst@haderslev.dk eller telefonnummer 74342157.
Dialogforummets medlemmer er informeret om, at deres kontakt oplysninger nu er tilgængelige for alle øvrige sommerhusejere. Det er medlemmernes opgave at opsøge de øvrige sommerhusejere og få afklaret de generelle holdninger og ønsker til projektet. Du er naturligvis velkommen til at komme dem i forkøbet. Ved øvrige spørgsmål til projektet henvises til projektlederen. Det kunne f.eks. være spørgsmål relateret til projektets udvikling, principperne for fællesprojekter om kystbeskyttelses osv.
Vi planlægger det første møde i dialogforummet så snart de nuværende Corona-restriktioner bliver lempeligere. Vi håber på et møde i løbet af det tidlige forår. Corona-pandemien har dog ikke stoppet arbejdet omkring projektet helt. Den sidste måneds tid har projektlederen haft udendørs møder med medlemmerne af dialogforummet samt medlemmerne af de mindre lokale grupper. Møderne har været afholdt i de forskellige sommerhusområder. Formålet med møderne har blandt andet været at hilse på hinanden. Derudover er projektlederen blevet introduceret for de forskellige problemstillinger, som gør sig gældende i de respektive områder. Dialogen har været positiv, og vejen er lagt for et rigtig godt samarbejde omkring projektet.
Dialogforummets medlemmer:
Repræsentanter fra sommerhusområderne:
- Bo Ensted Danielsen, Blokhusskoven
e-mail: bo@danielsen.info – telefon 26880007 - Søren Aldal, Grundejerforeningen Kelstrup Klint
e-mail: soren.aldal@mail.dk – telefon 30501524 - Lars Bertz Thomsen, Grundejerforeningen Bramsensgårdvej.
e-mail: lt@hella-gutmann.dk – telefon 24282586 - Egon Mortensen, Kelstrupvej
e-mail: post@egonmortensen.dk – telefon 29405298 - Freddy Loree, Kelstrupvej
e-mail: freddyloree@hotmail.com – telefon 23210900 - Flemming Kristoffersen, Kelstrup Nørreskov
e-mail: flkristoffersen@gmail.com – telefon 42510127 - Jørgen Smed, Hejsager Bæk Sluselag
e-mail: js@smed-it.dk – telefon 50941002 - Peter Jørgensen, Pinnebergheim
e-mail: info@pinnebergheim.dk – telefon 24863949 - Flemming Kyed, Hejsager Strandby
e-mail: Flemming@kyed.in – telefon 74582430/42556645 - Jens Georg Jepsen, Hejsager Strandby
e-mail: jgbjepsen@gmail.com – telefon 20282290 - Jan Vedel Hansen, Hejsager Strandby
e-mail: javeha@c.dk
Fra Udvalget for Plan og Miljø:
- Formand Benny Bonde
- Næstformand Søren Rishøj Jakobsen
Sekretær for dialogforummet:
- Projektleder Nadja Dall

Kontakt Teknik og Klima
6100 Haderslev
Åbningstider | Telefontid | Fremmøde |
Mandag | 9 - 15 | 10 - 15 |
Tirsdag | 9 - 15 | 10 - 15 |
Onsdag | 9 - 15 | 10 - 15 |
Torsdag | 9 - 17 | 10 - 17 |
Fredag | 9 - 13 | 10 - 13 |
Åbningstider | |
Telefontid | |
Mandag | 9 - 15 |
Tirsdag | 9 - 15 |
Onsdag | 9 - 15 |
Torsdag | 9 - 17 |
Fredag | 9 - 13 |
Fremmøde | |
Mandag | 10 - 15 |
Tirsdag | 10 - 15 |
Onsdag | 10 - 15 |
Torsdag | 10 - 17 |
Fredag | 10 - 13 |