Design og byvåben

Haderslev Kommune har en designlinje, som gælder for alle afdelinger og institutioner i Haderslev Kommune. Hvis en institution har sit eget logo, har de mulighed for bruge det sammen med Haderslev Kommunes logo.

Haderslev Kommunes designlinje

Haderslev Kommunes designguide er senest revideret i 2019. Den beskriver, hvilke farver og fonte, vi bruger, og hvordan publikationer, postkort og meget andet skal se ud. Designguiden vil løbende blive opdateret, når der laves nyt materiale.

Haderslev Kommunes byvåben

Byvåbnet har igennem århundrederne haft utallige udformninger.

Det ældste intakte eksemplar af Haderslev Kommunes våben findes under et dokument fra 1421. Dog findes et fragment af et segl under et brev fra Haderslev til den tyske by Greifswald dateret 1312, så våbnet kan formodes at have været i brug fra omkring 1292, hvor Haderslev fik sine købstadsrettigheder.

Den nuværende udgave er rentegnet af grafikeren Per Christiansen fra designbureauet Bysted i 2006.

Våbnet er godkendt af Rigsarkivets heraldiske ekspert, Nils G. Bartholdy, der beskriver våbnet således: ”I sølv en rød pælebro med rudeformede afslutninger på pælene over blå bølger”.

Symbolik

Købstaden Haderslev er oprindelig anlagt i midten af 1100-tallet på en sandbanke midt i den tunneldal, der strækker sig fra Årøsund til Vojens. Netop her var den letteste overgang over dalen, og en bro over Møllestrømmen kendes allerede fra byens tidligste tid. Byvåbnet må skulle symbolisere denne bro og dermed den strategiske placering ved en hovedfærdselsåre.

Historie

I begyndelsen af 1600-tallet blev Haderslev spøgefuldt kaldt for "Venetia parva" - det lille Venedig. Overalt i byen fandtes naturlige vandløb og ikke mindst brede og dybe gravede kanaler. Arkæologisk er fem sådanne vandførende kanaler påvist i dag, den bredeste op til 20 meter bred og 6-7 meter dyb.

I Haderslev fandtes omkring år 1500 mindst otte broer, der førte over vandløb. Heraf lå de tre på hovedfærdselsårer ind til byen, nemlig ved Slotsvandmøllen, i Bispegade og i Nørregade. Disse broer lå umiddelbart uden for byens tre byporte.

Byvåbnet er patentanmeldt og vareregistreret og må ikke bruges uden kommunens skriftlige tilladelse.

Kontakt Kommunikationsteam

Christian X's Vej 39, Indgang A
6100 Haderslev
74 34 34 34
ÅbningstiderTelefontid
Mandag9 - 15
Tirsdag9 - 15
Onsdag9 - 15
Torsdag9 - 17
Fredag9 - 13
Åbningstider
Telefontid
Mandag 9 - 15
Tirsdag 9 - 15
Onsdag 9 - 15
Torsdag 9 - 17
Fredag 9 - 13