Gå under jorden til Haderslev Lysfest
Haderslev Katedralskole åbner koldkrigsbunker for besøgende den 4. maj i forbindelse med Haderslev Lysfest. Et sted kun meget få har haft kendskab til og endnu færre haft adgang til.
)
Under Haderslev Katedralskole gemmer sig en hemmelighed, som først er kommet frem i lyset efter Den Kolde Krigs afslutning. Under skolen ligger nemlig en flere hundrede kvadratmeter stor kommandobunker, der har været i brug helt frem til 1990-erne.
Bunkeren stod færdig i 1967, men var så hemmelig, at første øvelse med civilt personale fra civilregionerne først blev afholdt i 1977. Bunkeren var fuldt udrustet til i en krisesituation at kunne huse 50-100 nøglepersoner i et kriseberedskab.
Bunkeren, som Haderslev Katedralskole overtog i 2003, blev i første omgang anvendt som pulterkammer. Men i de senere år har et par af skolens historierlærere arbejdet med at rekonstruere bunkeren, så den i dag fremstår som den gang, den var i brug. Bunkeren indgår i dag i skolens undervisning om Den Kolde Krig.
”Det er enormt vigtigt for os at give eleverne et billede af, hvordan det har været under Den Kolde Krig. Det kan være svært at undervise i, for det var jo en krig, hvor der ikke foregik noget og derfor kan den hurtigt komme til at virke ligegyldigt for eleverne. Men vores forhåbning med denne her bunker er, at eleverne får en idé om, hvor alvorligt det er og hvor forberedte Danmark var på, at russerne kunne angribe”, siger lektor Rune Schmidt Eskildsen.
Koldkrigsbunkeren er åben i forbindelse med lysfesten lørdag den 4. maj i tidsrummet kl. 11.00 til 15.00. Her kan man komme under jorden og få et unikt indblik i Danmarks kriseberedskab under Den Kolde Krig.
”Den er indrettet som den kunne have set ud under Den Kolde Krig. En stor del af tingene i bunkeren har vi enten fået eller fundet i genbrugsbutikker. Det har været rigtigt sjovt at være en del af. I vores arbejde kommer vi normalvis ud og besøger museer, men vi har ikke tidligere været med til at indrette noget, sådan som vi har fået lov til her”, siger Rune Schmidt Eskildsen.
Kommandobunkeren er desværre ikke egnet til kørestole og gangbesværede.