Gå til hovedindhold

Juniormesterlære

I Haderslev Kommune kan alle elever på 8. og 9. årgang fra skoleåret 2025/26 vælge Juniormesterlære som et ligestillet alternativ til den undervisning der ellers tilbydes i det almene, kommunale skoletilbud.

Hvad er Juniormesterlære?

Juniormesterlære giver elever i 8. og 9. klasse mulighed for at kombinere skoleundervisning og virksomhedspraktik eller praksisorienteret undervisning.
Juniormesterlæreordningen i Haderslev Kommune tilbydes på Ungeuniverset i Vojens.

Fordele ved Juniormesterlære

  • Praktik: Du kan være i en virksomhed eller få praktisk undervisning i samarbejde med Ungdomsskolen op til 2 dage om ugen.
  • Færre fag: Du skal kun fokusere på dansk, matematik, engelsk og naturfag.
  • Netværk: Du får mulighed for at møde nye mennesker og lære om arbejdslivet.

Konsekvenser for uddannelsesvalg

  • EUD-adgang: Hvis du består dansk og matematik med mindst karakteren 02, kan du komme direkte ind på en erhvervsuddannelse med EUD.
  • Gymnasie/EUX: Du skal til en optagelsessamtale og/eller prøve for at komme ind.

Tilmelding

  • Frist: Senest 1. oktober 2025.
  • Kontakt: Skoleleder Jerry Freund (24 91 20 54 / jefr@haderslev.dk).

Er I to forældremyndighedsindehavere, skal I tilmelde jeres barn her:
Tilmelding til Juniormesterlære - accept fra to forældre (eg.dk).

Har du den fulde forældremyndighed over dit barn, skal du tilmelde dig barn her: 
Tilmelding til Juniormesterlære - accept fra en forælder (eg.dk)

Brug for vejledning?

Er du i tvivl? Tag en snak med skolens UE-vejleder for at vurdere, om Juniormesterlære er det rette valg for dig.

Yderligere informationer

Juniormesterlæreordningen tilbydes på Ungeuniverset i Vojens, og er et skoletilbud for elever der ønsker en mere praksisnær skolegang, kombineret med erhvervserfaring.  

Juniormesterlære giver indblik i arbejdslivet, skaber netværk og kan hjælpe med fremtidige uddannelsesvalg. 

Med juniormesterlære får eleven mulighed for at være op til 2 dage om ugen i praktik i en virksomhed, eller alternativt få tilbudt et praktisk undervisningsforløb i samarbejde med Ungdomsskolen. 

Ved valg af Juniormesterlæreordningen, vil eleven blive undervist i færre fag end de plejer. Eleven vil stadig have dansk, matematik, engelsk og naturfag, men i stedet for de øvrige fag vil eleven skulle i praktik eller undervises i praksisnære fag i samarbejde med Ungdomsskolens personale. 

Yderligere information kan findes under "spørgsmål og svar" nederst på denne side. 

Vælger eleven at færdiggøre folkeskolen i Juniormesterlæreordningen, vil dette fremgå af afgangsbeviset. 

Valget af Juniormesterlære har betydning for elevens valg af ungdomsuddannelse. Juniormesterlæreordningen giver eleven adgang til EUD-uddannelser, hvis eleven består dansk og matematik med mindst 02, og gennemfører en evalueringssamtale om forløbet. 

Juniormesterlære giver IKKE direkte adgang til EUX-uddannelserne eller gymnasiet. Elever der ønsker dette, skal til optagelsessamtale og/eller optagelsesprøve. 

Det kan være en god ide at tage en snak med skolens UE-vejleder, hvis I er i tvivl om juniormesterlæreordningen er relevant. At vælge juniormesterlæreordningen har nemlig betydning for elevens muligheder for fremtidig uddannelse.  

Vælger eleven ordningen, bliver han eller hun en del af en ny klasse - måske på en ny skole - og et nyt fællesskab med andre jævnaldrende. Det er derfor også en god idé, at I tager en god snak i hjemmet om fordelene og ulemperne ved at vælge juniormesterlæreordningen.  

I kan kontakte Uddannelses- og erhvervsvejlederen her: 

I er velkomne til at læse meget mere om ordningen på Børne- og Undervisningsministeriets side: 

Juniormesterlære | Børne– og Undervisningsministeriet 

Spørgsmål og svar

Fra skoleåret 2025/2026 kan elever der starter i 8. og 9. klasse vælge at komme i juniormesterlære. Med juniormesterlære får eleven mulighed for at være op til 2 dage om ugen i praktik i en virksomhed eller vil alternativt modtage praksisorienteret undervisning i smaarbejde med Ungdomskolen..  

De resterende dage vil eleven have undervisning i folkeskolen, men i færre fag end normalt. Eleven vil blive undervist i dansk og matematik, engelsk og naturfag. 

Det er muligt at starte i juniormesterlære på Ungeunivers Vojens.

Juniormesterlære er for alle elever, der starter i 8. eller 9. klasse i skoleåret 2025/2026. 

Juniormesterlære kan være relevant for dig, som gerne vil afslutte folkeskolen med en mere praksisnær og erhvervsrettet skolegang. Med juniormesterlære vil du få praktisk erfaring fra erhvervslivet, som du eventuelt kan bruge senere i dit uddannelsesforløb. Det kan medvirke til, at du kan skabe et netværk med kontakter til din videre uddannelse og give dig et indblik i mulige veje til uddannelse og arbejde. 

På ordningen vil der være en kombination mellem undervisning på en folkeskole og praktik i en virksomhed eller praktiske forløb, og det kan også være en motivation for dig. 

Du har måske tidligere været ude i praktik i nogle dage eller uger, eller du kender nogen, der har været det. Praktikken i juniormesterlære er 2 dage om ugen enten hele skoleåret, eller i længere perioder af året, alt efter hvad din praktikaftale indeholder.
Hvis du ikke har en praktikaftale, vil du modtage praksisorienteret undervisning. 

Går du i 8. klasse, kommer du i en klasse med andre elever, der også har valgt at være i juniormesterlære. Eleverne kan komme fra forskellige skoler i hele kommunen. I vil derfor gå i en juniormesterlære-klasse sammen på tværs af skolerne. 
Det betyder, at I er i skole og praktik de samme dage i ugen, og at I har jeres undervisning sammen.

Går du i 9. klasse vil du komme i en 9. klasse på Ungeuniverset-Vojens, hvor skemaet laves sådan, at du kan komme i praktik 2 dage om ugen.
Klassen vil have undervisning i dansk og matematik, engelsk og naturfag. I skal til prøve i dansk og matematik ved afslutningen af 9. klasse.  


Da der er undervisning på færre dage, betyder det, at elever i juniormesterlære ikke kan have alle de samme fag, som øvrige 8. eller 9. klasser. Det betyder, at der kun er krav om, at man skal have dansk og matematik (og skal til prøve i som alle andre elever). Derudover vil du også blive undervist i engelsk og naturfag som Juniormesterlære-elev i Haderslev Kommune. 

Derudover kan være projekter, forløb og andre arrangementer på skolen, som klassen vil deltage i sammen med resten af skolen. Det kan være sidste skoledag, julearrangement, fælles idræts- eller motionsdag mv.  

Hvis du vil høre mere om det, så kontakt gerne skoleleder Jerry Freund på: 

Direkte telefon: 24 91 20 54 eller Mail: jefr@haderslev.dk

Normalt er den skole, du bor i nærheden af, også din distriktsskole. Distriktsskolen har man altid mulighed for at blive indskrevet på.  

Hvis du vælger at gå i juniormesterlære og dermed i en juniormesterlæreklasse, kan du kun vælge at gå på Ungeunivers Vojens. Det betyder, at du derfor vil skifte til Ungeunivers Vojens for at gå på ordningen.  

Det betyder konkret i forhold til transport, at den nye skole vil blive din nye distriktsskole. Dermed har du nogle rettigheder, og det har desuden en betydning, hvis du senere vælger at fortryde din tilmelding på ordningen. 

Hvis juniormesterlære viser sig ikke at være noget for dig, kan du vende tilbage og følge den almindelige undervisningsgang i en 8. eller 9. klasse, men hvis du går i 9.klasse, kan du senest vende tilbage til den almindelige undervisning d.1. marts i det pågældende skoleår. 

Afhængig af hvornår du vælger at stoppe, kan der være nogle fag, som du ikke har haft, og det kan have betydning for dig. Det vil derfor være en individuel vurdering i forhold til, hvordan resten af det almindelige undervisningsforløb vil se ud. Her er det en god ide at tage en snak med lærerne og din uddannelses- og erhvervsvejleder. 

Frit skolevalg betyder, at du frit kan vælge, hvilken skole du vil gå på. Der er dog én vigtig betingelse: hvis du ønsker at gå på en skole, som ikke er din distriktsskole, kan du kun få lov at blive optaget på skolen, hvis der ikke er mere end 28 elever i den klasse, du skal starte i. 

Nej, det kan du ikke. Tilmelding på en fri- eller privatskole er et anliggende mellem dig/forældre og skolen. Det betyder, at det er op til den enkelte fri- eller privatskole om du kan blive optaget igen, hvis du fortryder.  

Kontakt den konkrete skole, hvis du har spørgsmål til den konkrete fri- eller privatskoles muligheder. 

Kommunen kan garantere dig en plads på din distriktsskole (det vil oftest være den, der er tættest på din bopæl).  

Derudover har du ret til at forblive på den nye skole, der tilbyder juniormesterlære (men med almindelig skolegang og fagrække - uden juniormesterlære) eller du har muligheden for at benytte din ret til frit frit skolevalg (med reglerne herfor).  

Kontakt skoleleder Jerry Freund, hvis du er i tvivl på: 

Direkte telefon: 24 91 20 54 eller Mail: jefr@haderslev.dk

Ja, du kan godt melde dig til juniormesterlære på Ungeunivers Vojens, selvom du bor i en anden kommune. Her gælder reglerne om frit skolevalg. 

Ja, du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads - eventuelt i samarbejde med dine forældre. Det kan du gøre ved at henvende dig til en virksomhed eller hvis du kender nogen i den branche, du er interesseret i, hvor du kan komme i praktik.  

Mange virksomheder foretrækker, at du selv henvender dig og fortæller lidt om, hvorfor du gerne vil være hos dem. De første gange kan det godt være lidt svært, men du er velkommen til at kontakte både den kommende skole og din uddannelses- og erhvervsvejleder, som gerne vil hjælpe dig på vej. 

Er det ikke muligt for at dig at finde en praktikplads, vil du blive tildelt en plads på et praktisk undervisningsforløb, som har til formål at skabe afklaring på hvilket praktikforløb/-sted, du ønsker. Det praktiske forløb matcher ikke nødvendigvis dine ønsker om branche. 

Det er skolelederen på skolen, hvor du går i juniormesterlære, der skal godkende din praktikplads. 

Nej, ikke nødvendigvis. Det kan være en god idé at prøve lidt forskelligt. Hvis du f.eks. ved, at du gerne vil være landmand, er det en god idé at vide noget om de jobs og virksomheder, som understøtter landbruget: det kan blandt andet være en maskinstation, en agro-virksomhed eller en fødevareproducent. 

Din praktikplads kan derfor aftales for en kortere periode, men du kan også vælge én praktikplads, hvor du er i praktik gennem hele skoleåret. 

I Haderslev har vi valgt, at dine praktikperioder minimum skal aftales for perioderne august-oktober, november-februar og/eller marts-juni. I disse perioder overholdes de aftaler, der er lavet i praktikaftalen. 

Hvis du ønsker at skifte praktikplads i løbet af skoleåret, skal du indgå en ny praktikaftale med den nye virksomhed, som skal godkendes af skolelederen. 

Når du går i juniormesterlære, vil du ikke have den samme fagrække som øvrige 8. og 9. klasses-elever, da du har færre fag.  

Du vil minimum have dansk og matematik, som du skal til prøve i ligesom alle andre i 9. klasse.  

Derudover tilbyder Ungeunivers Vojens, hvor Juniormesterlæreordningen hører til, også undervisning i engelsk og naturfag. 

Som elev beslutter du, om du ønsker at gå til prøve i disse fag. 

For at høre mere konkret om planerne for hvilke fag og muligheder vi tilbyder, så kontakt gerne skoleleder Jerry Freund på:  

Direkte telefon: 24 91 20 54 eller Mail: jefr@haderslev.dk 

 

Der er ikke nogen krav til, hvilken branche du skal være i praktik i., og din praktik kan både ligge i en privat eller en offentlig virksomhed. Uanset hvilken virksomhed du får et praktikforløb i, skal der dog laves en praktikaftale med den virksomhed, som du gerne vil i praktik i.  

Praktikaftalen skal underskrives af virksomheden, eleven og forældrene. Derefter skal skolelederen (på den skole hvor man skal gå i juniormesterlære) godkende aftalen.

Praktikaftalen får du udleveret på Ungeuniverset-Vojens.

 

Det er skolelederen på skolen, hvor du går i juniormesterlære, der skal godkende din praktikplads. 

Skolelederen skal godkende aftalen for at sikre, at du får det nødvendige ud af dit praktikforløb, herunder fx at det bidrager til forberedelse til videre uddannelse eller giver en praktisk erfaring eller øvelse, som du ikke vil få gennem den traditionelle undervisning.  

Derudover er der nogle regler for elever i praktik, som bl.a. handler om timer på arbejdspladsen, arbejdsforhold, hvordan eleven skal understøttes, osv. 

Praktikken er ulønnet. Det betyder, at du ikke må få løn for at være i praktikken. Derudover må det heller ikke koste dig noget at være i praktik (udover hvis man frivilligt vælger at være med i en frokostordning).  

Kommunen kan hjælpe med at dække udgifter til befordring inden for rimelighedens grænser. Som elev i Haderslev Kommune har du et gratis buskort, som gælder inden for kommunegrænsen og dette vil du kunne bruge til at komme frem og tilbage til praktikstedet. Eventuelt øvrige nødvendige materialer som kræves for at varetage praktikken, skal vurderes af skolelederen. 

Hvis praktikken har uforholdsmæssigt store økonomiske omkostninger for kommunen, kan praktikaftalen afvises af skolelederen.  

Ved tvivl om en udgift kan dækkes, kontakt gerne skolelederen, som kan vejlede dig i, hvilke udgifter der eventuelt kan dækkes i det konkrete tilfælde. 

Når du skal i praktik i forbindelse med juniormesterlære, skal der udfyldes en praktikaftale, som skal underskrives af virksomheden, eleven og elevens forældre. Herefter skal praktikaftalen godkendes af skolelederen.

Praktikaftalen finder du ved at trykke på linket her praktikaftale, når du er tilmeldt juniormesterlære.  

Praktikaftalen skal blot være udfyldt og underskrevet af de fire parter inden skolestart i august. Hvis det ikke kan nås inden skolestart, så tag en snak med skolelederen om, hvad det så betyder for dig.