Gå til hovedindhold

Rusmidler

Rusmiddel er en fællesbetegnelse for stoffer, man kan indtage for at ændre, sløve eller påvirke sin psykiske tilstand. Det kan fx være alkohol, cigaretter eller stoffer.

Indhold

  Ofte stillede spørgsmål om rusmidler

  Det er både lovlige og ulovlige rusmidler. De lovlige måder at påvirke eller berolige sig selv er fx at indtage nikotin (cigaretter), koffein (kaffe, cola) eller alkohol (øl, vin, spiritus). Det kan også være lægeordineret beroligende medicin. Du må ikke give eller sælge lægeordineret medicin til andre – du har fået en personlig recept, som kun du må bruge. Ulovlige rusmidler er fx heroin, kokain eller hash.

  Uanset om de er lovlige eller ulovlige, har stofferne en evne til at ændre den psykiske tilstand og kan være afhængighedsskabende. Det betyder, at kroppen kan vænne sig til at få stoffet og reagere med ubehagelige abstinenssymptomer, hvis du stopper med at indtage stoffet. Symptomerne er forskellige fra stof til stof, og de er med til at gøre det svært at stoppe et vaneforbrug af stoffet.

  Du kan læse mere om rusmidler på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

  Problemet med rusmidler er, at du kan blive afhængig af dem. Herunder har vi lavet nogle spørgsmål omkring rusmidler.

  • Oplever du trang til alkohol/tobak/stoffer? Har du en 'craving' efter mere af alkohol/tobak/stoffer?
  • Kan du styre hvor meget og hvor ofte du indtager alkohol/ryger tobak/stoffer?
  • Kan du stoppe med at tage alkohol/ryge tobak/stoffer uden at føle 'craving' efter det?
  • Har du abstinenssymptomer (ryster på hænderne, får det dårligt eller lignende), når du ikke får alkohol/tobak/stoffer?
  • Har du brug for mere alkohol/tobak/stoffer for at opnå virkningen af alkohol/stoffer/stoffer?
  • Er alkohol/tobak/stoffer vigtigere for dig end fx skole, familie og venner?
  • Fungerer din hverdag ikke uden alkohol/tobak/stoffer?
  • Har du problemer med at opleve glæde, sorg, vrede eller andre følelser?
  • Indtager du alkohol/tobak//stoffer for at glemme problemer?

  Hvis du har svaret ja til nogen disse spørgsmål, bør du overveje at søge hjælp til at stoppe dit forbrug.

  I Danmark skal du være fyldt 16 år for at købe alkohol under og op til 16,5 % - alkohol over 16,5 % kan købes, når du er fyldt 18 år. Derudover må der ikke som udgangspunkt serveres alkohol fra barer, restauranter og cafeer til personer under 18 år.

  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unge under 16 år ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 år anbefales at drikke mindst muligt samt at stoppe før 5 genstande ved samme lejlighed. Alkohol er ikke ufarligt, derfor har Sundhedsstyrelsen lavet nogle anbefalinger i forhold til alkohol.

  • Sundhedsstyrelsens 7 anbefalinger om alkohol
  • Intet alkoholforbrug er ufarligt for dit helbred
  • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld (alkohol er ikke sundt)
  • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for
  • kvinder og 14 for mænd
  • Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen
  • Stop før 5 genstande ved samme lejlighed
  • Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
  • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol

  Du kan læse mere om alkohol på følgende hjemmesider: 

  Sundhedsstyrelsens hjemmeside 
  Det Kriminal Præventive Råds hjemmeside 
  Alkoholdialogs hjemmeside

  Hvis din mor og/eller far drikker, er du ikke alene! Ca. 120.000 børn og unge vokser op i familier med alkoholproblemer. Alligevel går mange med det alene, fordi de ikke har lyst til, at andre skal vide det. Samtidig kan du let føle sig forvirret, fordi du måske både er gal på og bekymret for den, der drikker.

  Alle reagerer forskelligt – og der er ikke noget rigtigt eller forkert. Du kender måske til nogle af disse:

  • Føler dig ensom
  • Har svært ved at sige fra
  • Isolerer dig fra andre
  • Er ked af det, vred eller føler, at du ikke dur til noget
  • Er flov over at tage venner med hjem
  • Opbygger en facade for at skjule dine følelser
  • Påtager dig et ansvar for, at tingene fungerer derhjemme

  Det er dog vigtigt, at du husker, at du ikke er alene. Der er altid nogle, der gerne vil lytte og hjælpe dig – og det er heller ikke godt at gå med det alene. Derfor er det også vigtigt, at du taler med nogen om det. De voksne kan komme i behandling, og du kan få støtte til at tale om problemerne.

  Det er en god ide at tale med en lærer, en pædagog eller en anden, som du føler dig tryg ved. Det kan også være en god ven eller et familiemedlem. Du kan læse mere om at leve i en familie med alkoholproblemer, og hvordan du taler med en voksen om det, i pjecen ”Tal med en voksen – hvis du synes, din mor eller far drikker for meget”.

  Alkolinjen er der desuden en liste over de steder, hvor du kan få hjælp. Du skal bare klikke på det sted i landet, hvor du bor for at se mulighederne.

  Hvis du synes, det er svært at tale ansigt til ansigt med nogen, kan du også ringe til BørneTelefonen på 116 111. Her kan du fortælle om dine oplevelser til en voksen, der er vant til at tale med børn, som har det svært. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, eller hvor du ringer fra. BørneTelefonen har åbent mandag til torsdag fra kl. 12 til kl. 21, og om fredagen fra kl. 12 til kl. 19.

  Læs mere om BørneTelefonen.

  Tobaksprodukter kan være mange ting, fælles for dem er, at de indeholder nikotin, som er hovedårsagen til regelmæssig brug og udviklingen af afhængighed. Cigaretter er det mest udbredte i Danmark. Derudover kan man få tobaksvarer, der indsnuses, suttes eller tygges – disse er dog ikke særligt udbredte.

  Tobaksrygning er det rusmiddel, der har den største negative indflydelse på danskernes helbred, fordi det skader hele kroppen. Fx er rygning årsag til næsten alle tilfælde af lungekræft. Det øger generelt risikoen for mange kræftsygdomme og hjertekarsygdomme, derudover øges risikoen for fx mavesår, nedsat mulighed for at kunne blive gravid, impotens, og mange flere sygdomme. Det dårlige helbred opleves efter kort tid, fx åndedrætsproblemer, hovedpine, mavepine, svimmelhed og rastløshed.

  Læs mere om tobak og passiv rygning på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og på Kræftens bekæmpelses hjemmeside.

  Der findes mange illegale (ulovlige) rusmidler i Danmark, og det er ikke muligt at lave en udtømmende beskrivelse af dem alle. Vi har samlet de stoffer, som oftest findes i Danmark for at give et indblik i, hvad de gør, og hvad du skal være opmærksom på.

  Husk altid på, at illegale stoffer er det, som du ikke kan købe i en butik, og bliver du taget af politiet med disse ting, kan du blive straffet. Derudover må du heller ikke købe/sælge andres/din receptpligtige medicin. Legale (lovlige) rusmidler er fx alkohol og tobak, som du kan købe i butikker, når du er gammel nok, men du også kan blive afhængig af de legale rusmidler. De illegale (ulovlige) rusmidler bliver ikke kontrolleret, og derfor kan du ikke vide med sikkerhed, hvad du indtager. I princippet kan der være alt fra almindelige og ufarlige husholdningsprodukter, som mel og sukker, til rottegift eller andre farlige giftstoffer.

  Du kan læse mere om illegale rusmidler på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

  Hvordan kan det være, at nogen stoffer kan virke sådan, at mennesker bliver ved med at tage dem, selvom de har indset at det skader dem, deres liv og formentlig også dem, de holder af?

  Der er to grunde til at man bliver ved med at tage stoffet:

  Den første er, at det var en fed oplevelse, som man gerne vil prøve igen. Man siger, at alle misbrugere er på forgæves jagt efter ”jomfru-turen”, den fantastiske oplevelse første gang.

  Den næste er mere alvorlig. Når man kunstigt tilfører sin hjerne disse stoffer, foregår det i mængder, som ”oversvømmer” glædessystemet. Det fortæller hjernen, at den skal stoppe med at producere stofferne, fordi der er rigeligt af dem i systemet. Ved tilbagevendende indtag af stoffer nedsættes hjernens evne til selv at producere stofferne, sådan at hjernen ikke længere kan skabe en almindelig glædesoplevelse uden kunstig hjælp. Alting opleves gråt og kedeligt uden stoffet. Denne skade på hjernens evne til at skabe oplevelser af glæde og velvære kan i værste fald være permanent. Altså oplever man et stigende behov for at tage stoffet for overhovedet at få det tåleligt.

  Hallucinogener

  Hallucinogener er et fælles ord for en meget lang række forskellige stoffer. Nogle er kemisk fremstillede (fx lsd), andre findes i planter (fx meskalin i kaktus og psilocybin i svampe). Du kan læse mere om Hallucinogener på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

  De nævnte hallucinogener er forbudte. Der dukker stadig nye hallucinogene midler op, fordi der findes mange kemiske kombinationer og mange planter, der kan give hallucinationer. Det drejer sig dels om hallucinogene planter (fx ibogain og salvia divinorum), dels om nye syntetiske stoffer (‘designerdrugs’).

  Det er forbudt at køre på cykel, knallert eller i bil, hvis man er beruset, det gælder også rus med hallucinogener.

  Sløvende stoffer

  Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at disse stoffer er ulovlige, og dermed ikke må besiddes – du kan blive straffet, hvis politiet stopper dig og du er i besiddelse af dem. Enkelte midler kræver recepter for at få lovlig adgang til dem – og dermed kan de både være lovlige og ulovlige, alt efter brugen af dem.

  Fælles for alle sløvende stoffer er, at du bliver uegnet til at færdes i trafikken, samt har større risiko for at skabe eller være med i ulykker. Det er forbudt at køre i bil eller på cykel eller knallert, hvis du er påvirket af nogen form for rusmiddel.

  I alle tilfælde skal en forgiftet person have hjælp hos sundhedsfagligt personale – hvis du er i tvivl, så ring hellere efter en ambulance end at lade stå til.

  Stofferne er alle vanedannende, og du vil derfor ofte opleve abstinenser, hvis du stopper med at tage et stof, du har taget i en længere periode.

  Du kan læse mere om de enkelte sløvende stoffer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

  Stimulerende stoffer

  Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at disse stoffer er ulovlige, og dermed ikke må besiddes – du kan blive straffet, hvis politiet stopper dig og du er i besiddelse af dem. Enkelte midler kræver recepter for at få lovlig adgang til dem – og dermed kan de både være lovlige og ulovlige, alt efter brugen af dem.

  Fælles for alle stimulerende stoffer er, at du bliver uegnet til at færdes i trafikken, samt har større risiko for at skabe eller være med i ulykker. Det er forbudt at køre i bil eller på cykel eller knallert, hvis du er påvirket af nogen form for rusmiddel.

  I alle tilfælde skal en forgiftet person have hjælp hos sundhedsfagligt personale – hvis du er i tvivl, så ring hellere efter en ambulance end at lade stå til.

  Stofferne er alle vanedannende, og du vil derfor ofte opleve abstinenser, hvis du stopper med at tage et stof, du har taget i en længere periode.

  Du kan læse mere om de enkelte stoffer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

  Vi har et særligt tilbud til dig, der under 18 år, som har et problematisk forbrug af rusmidler. Tilbuddet henvender sig både til dig, som har et problematisk forbrug af rusmidler, og ønsker en forandring, og til dig som har haft et misbrug, og har behov for motivation og støtte til at fastholde et stoffrit liv.

  Du kan kontakte os på:

  Tilbuddet henvender sig til dig som:

  • Har eller har haft et problematisk brug af rusmidler
  • Har behov for støtte og motivation til at håndtere brugen af rusmidler
  • Har et eksperimenterende forhold til rusmidler
  • Ønsker råd og vejledning omkring rusmidler

  Forældre, pårørende og netværk kan også henvende sig med en konkret bekymring.

  Hvad kan vi tilbyde dig?

  • En fortrolig relation i øjenhøjde
  • Anonym rådgivning; telefonisk og eller personligt møde
  • Op til 10 individuelle samtaler i en uformel atmosfære

  20 26 79 63

  Telefontid

  Mandag 09:00 15:30
  Tirsdag 09:00 15:30
  Onsdag 09:00 15:30
  Torsdag 09:00 17:00
  Fredag 09:00 13:30
  Lørdag Lukket
  Søndag Lukket

  Lukket Åben