Gå til hovedindhold

Unges trivsel

Dit barns trivsel kan være forskellig alt efter, hvor barnet/den unge er i sit liv og hvem de er sammen med. At dit barn trives, er vigtigt for dit sociale og faglige liv.

Indhold

    Ofte stillede spørgsmål om unges trivsel

    Mobning kan være svært at beskrive præcist, fordi oplevelsen er forskellig fra person til person. Det kan også være svært at skelne mellem drillerier, skænderier og mobning, men groft sagt vil mobning være noget vedvarende. Mobning sker, når en person gentagende gange bliver udsat for negative handlinger fra andre.

    Hvis dit barn bliver mobbet, er han/hun desværre ikke den eneste. Hver 3. danske skoleelev er på et tidspunkt blevet mobbet. Mobning kan medføre en masse ubehagelige tanker og følelser. Mobning kan betyde, at man fx oplever dårligt selvværd/selvtillid, angst, depression, selvmordstanker og ensomhed. Det kan altså have rigtig skadelige konsekvenser, som gør livet rigtig svært.

    Du kan læse mere om mobning, tegn på at dit barn bliver mobbet og håndteringen af mobning på Red Barnets hjemmeside. 

    Hvis dit barn er i krise eller har tanker om selvmord er det vigtigt, at I får talt om det. Nogle gange hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser. Dit barn er desværre ikke alene om at have det sådan. De fleste har perioder, hvor livet eller en situation opleves som så svær, at de ikke kan magte den alene. For nogen fører krisen til selvmordstanker og uden hjælp måske til selvmordsforsøg og selvmord. Derfor er det vigtigt at få sagt højt, at man har det svært, så man kan få den hjælp og støtte.

    Selvmordstanker er i de fleste tilfælde ikke udtryk for et ønske om at ville dø. Det er nogle gange mere en situation, der er blevet uoverskuelig eller gør ondt, at selvmord kan virke, som den eneste løsning. Derfor er det vigtigt at få sat ord på det, der er uoverskueligt eller gør ondt.

    Det kan være svært at snakke med en person tæt på dig, og nogle gange kan det være lettere at sige nogle ting højt til en person, man ikke kender. Det kan man fx gøre ved at ringe til Livslinien, hvor de er vant til at tale om disse ting. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på telefon: 70 20 12 01 alle årets dage fra kl. 11 - 04.

    Du kan også skrive til Livsliniens chatrådgivning, hvor rådgivere kan hjælpe dig med at sætte ord på det, der er svært og at se andre muligheder end selvmord.

    Du kan også kontakte Livslinien, hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.

    Som udgangspunkt er der ikke noget rigtigt eller forkert i sex og seksualitet, men der er nogle lovgivninger, der skal overholdes. Som du kan læse mere om her.

    I Danmark er det ulovligt at have samleje eller andre former for sex med en person, der er under 15 år. Hvis man gør det alligevel, kan man straffes med fængsel for det, og straffen kan gøres længere, hvis personen er under 12 år.

    Loven siger ikke noget om, hvornår man må begynde at gå i seng med hinanden, men den er lavet for at beskytte børn og unge under 15 år mod seksuel kontakt og udnyttelse fra personer, der er ældre end dem selv.

    Hvis du eller dit barn har spørgsmål, brug for rådgivning eller hvis du vil finde oplysninger om forskellige emner indenfor sex og seksualitet fx kønssygdomme, prævention og abort, kan du anonymt kontakte Sex og Samfunds to platforme:

    Sexlinien henvender sig primært til de 15 til 25-årige. Her kan du få rådgivning både telefonisk og gennem chat fra de frivillige. Læs mere om Sexlinien 
    Privatsnak henvender sig primært til de 10 til 15-årige. Her kan du få rådgivning i chatten eller telefonisk. Læs mere om Privatsnak
    Det er vigtigt at italesætte vigtigheden af at bruge prævention for at undgå sexsygdomme eller uønsket graviditet. Og det er også vigtigt, at dit barn ved, at det er et fælles ansvar, når man har sex. På

    På Sex og Samfunds hjemmeside kan du finde information om, hvordan du tager snakken omkring sex med dit barn, men også andre brugbare informationer til dig som forældre i forhold til sex, pubertet og lignende.  Her kan du ligeledes få råd og vejledning om, hvordan du klæder dit barn på til et samfund med nem adgang til porno.

    Red Barnet har oprettet en anmeldelsestjeneste, hvis du har en bekymring for seksuelt overgrebsmateriale med børn. Det kan fx være:

    • et link til en hjemmeside
    • en fildelingsmappe
    • en chat

    Det er forbudt aktivt at søge efter overgrebsmateriale med børn. Gå til Red Barnets Anmeldelsestjeneste.

    Vi bliver alle 'tildelt' et køn ved fødslen (endda også før fødslen) baseret på biologiske grunde, fx de mandelige og kvindelige kønsorganer og kønskromosomer. Biologisk er der derfor kun to køn – dreng og pige. Det er også ud fra de to køn, vi beskriver os selv helt fra barndommen af. De to køn tillægges en masse forskellige egenskaber, og ofte opfattes disse som enten ’kvindelige’ eller ’mandelige’. Et eksempel på det kan være vores påklædning, hvor det ’normale’ er, at piger både kan gå i kjole og bukser, mens drenge kun kan gå i bukser.

    Mange har erkendt, at forestillinger om særlige ’kvindelige’ og ’mandlige’ egenskaber er en gammeldags og snæver måde at se piger og drenge på. Man kan jo ikke vide, hvordan en person er eller føler sig på grundlag af kønnet. Der findes mange forskellige måder at udtrykke og leve med sit køn på. Nogen har det bedre med sig selv, hvis de tager det modsatte køns tøj på. Andre vil ikke have sex med det modsatte køn. Og helt andre kan føle sig meget fremmede i deres egen krop og har lyst til at skifte køn.

    Det er vigtigt at vide, at selv om de fleste mennesker lever på den måde, som vi opdrages til, er det ikke mere unormalt at leve på en helt anden måde.

    Du kan læse mere om køn og de forskellige ord for køn på Sexliniens hjemmeside.

    Det er næsten umuligt at give en definition på seksualitet, fordi den består af så mange forskellige ting. Seksualitet handler både om behov, lyst, følelser, nysgerrighed, kærlighed, ømhed, fantasi, forførelse, status, moral, bekræftelse og identitet i forhold til fx venner, kolleger, familie eller samfundet.

    Du kan læse mere om seksualitet på følgende hjemmesider:

    74 34 10 24

    Telefontid

    Mandag 08:00 16:00
    Tirsdag 08:00 16:00
    Onsdag 08:00 16:00
    Torsdag 08:00 16:00 / 14:00 - 16:00
    Fredag 08:00 14:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben