Gå til hovedindhold

Genbrugshjælpemidler og forbrugsgoder

Er du ældre og svækket, med et varigt nedsat funktionsniveau, eller har du et handicap? Så kan du søge om eller få tilskud til genbrugshjælpemidler og forbrugsgoder.

Indhold

    Godt at vide før du søger om et genbrugshjælpemiddel eller en forbrugsgode

    Genbrugshjælpemidler er typisk hjælpemidler, du låner af Haderslev Kommune via Hjælpemiddeldepotet. Genbrugshjælpemidler kan fx. være: 

    • Arbejdsstole
    • Badetaburetter
    • Kørestole
    • Rollatorer

    Forbrugsgoder er produkter der er lavet med den almindelige befolkning som målgruppe og som forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug. Forbrugsgoder kan fx. være: 

    • El-køretøj 
    • Hvilestol med el-funktion. 

    Du kan søge om støtte til genbrugshjælpemidler eller forbrugsgoder hos Haderslev Kommune, hvis du bor i Haderslev Kommune og har en varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det betyder, at du skal være færdigbehandlet. Du skal som udgangspunkt søge digitalt.  

    Haderslev Kommune skal yde støtte til genbrugshjælpemidler eller forbrugsgoder til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når hjælpemidlet:

    • i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne,
    • i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet 

    Bemærk, at børn og unge under 18 år ikke selv kan søge om et hjælpemiddel. Det skal en forælder med forældremyndighed eller værge gøre.

    Det er servicelovens §112 og §113 der beskriver de lovmæssige rammer for bevilling af genbrugshjælpemidler og forbrugsgoder. 

    Når du vil søge om genbrugshjælpemidler eller forbrugsgoder, er det godt at være opmærksom på:

    • Vi giver som udgangspunkt ikke støtte til hjælpemidler eller forbrugsgoder, du har anskaffet, inden du har modtaget en bevilling.
    • Hvis du midlertidigt har behov for hjælpemidler efter eksempelvis indlæggelse på sygehus, skal du henvende dig til sygehuset, som kan hjælpe dig. 
    • Når du får et genbrugshjælpemiddel eller en forbrugsgode, er udgifter i forbindelse med brugen dine. Det kan eksempelvis være drift, rengøring og almindelig vedligeholdelse.
    • Vi kan ikke bevillige dig forbrugsgoder, der indgår i sædvanligt indbo. Det er for eksempel vaskemaskiner, mikroovne, smartphones og ladcykler. 
    • Vi kan ikke bevillige dig forbrugsgoder, der koster mindre end 500 kr. Det er for eksempel bestik med tykt skaft.

    Du får brug for dit MitID i forbindelse med udfyldelse af den digitale ansøgning.

    Du kan undervejs i ansøgningsblanketten blive bedt om at vedhæfte forskellige dokumenter. Det kan fx dreje sig om dokumentation med oplysninger om din funktionsnedsættelse. Det kan gøre sagsbehandlingstiden kortere, hvis du selv vedhæfter relevant dokumentation.

    Det kommer an på typen af produktet, du søger om. Produkterne inddeles i to typer: genbrugshjælpemidler og forbrugsgoder.

    Når vi bevilger dig et genbrugshjælpemiddel, er det typisk et produkt, du låner af os. Du skal som udgangspunkt ikke selv betale noget for hjælpemidlet. Hvis du ønsker et andet hjælpemiddel, kan du benytte dig af det frie valg. Hvis du ønsker at benytte dig af frit valg, skal du kontakte Myndighed - Hjælpemidler før du foretager dit køb. 

    Når vi bevilger dig et forbrugsgode, får du som udgangspunkt tilskud til en del af prisen på produktet. Resten skal du selv betale.

    Din egen økonomi har ikke indflydelse på, om du kan få en bevilling, eller hvor meget du kan få i tilskud. Støtten er skattefri.

    Hvis du er bevilliget et genbrugshjælpemiddel, i henhold til Serviceloven §112  har du flere muligheder.

    Du kan låne dit hjælpemiddel fra Haderslev Kommune. Kommunen bevilger dig det bedst egnede og billigste hjælpemiddel til at kompensere for din funktionsnedsættelse. Vælger du at få hjælpemidlet fra kommunen, sørger vi for bestilling og levering.

    Hvis du ønsker at benytte dig af frit valg, skal du altid kontakte Myndighed Hjælpemidler før indkøb på 74 34 27 57 – 2.

    Du skal selv købe hjælpemidlet, hvis du vælger at benytte dig af retten til det frie valg.
    Her vælger du hjælpemiddel og leverandør. Hvis du selv vælger at købe et andet hjælpemiddel end det, kommunen har bevilget, skal du være opmærksom på følgende forhold:

    • Hjælpemidlet må ikke være fuldstændig identisk, med det som Haderslev Kommune kan stille til rådighed. fx farve, alder og funktionalitet.

    • Hjælpemidlet skal være CE-mærket. Du skal kunne dokumentere, at hjælpemidlet opfylder de specifikationer, som Haderslev Kommune har opstillet i bevillingen.

    • Du skal være opmærksom på, om den leverandør du vælger, også er i stand til at levere reservedele til dit hjælpemiddel.

    • Du har selv ansvar for at finde, købe og samle hjælpemidlet. Haderslev Kommunes medarbejdere kan ikke hjælpe med indstillinger, hvis det er et produkt, de ikke kender.

    • Benytter du det frie valg, har du selv ansvar for leveringstidspunkt og eventuel ventetid. Haderslev Kommune udlåner i den periode ikke et hjælpemiddel

    Ejendomsret
    Hjælpemidler, hvortil der er ydet støtte, betragtes som udlån, og skal derfor leveres tilbage til Haderslev Kommune, hvis du ikke længere har brug for det. Det gælder også, hvis du har indkøbt et dyrere hjælpemiddel, end det Haderslev Kommune har bevilget.

    Refusion af egenbetaling
    Haderslev Kommune vurderer, om du kan få refunderet den udgift, du har haft i forbindelse med køb af dit hjælpemiddel, hvis du returnerer hjælpemidlet inden for fire år fra købstidspunktet. Er din egenbetaling under 2500 kroner, refunderes beløbet ikke. Det beløb af din egenbetaling, der ligger ud over de 2500 kroner, nedskrives med 1/48 for hver måned, der er gået, fra den dag, hjælpemidlet er købt.

    Økonomisk støtte
    Du kan få et beløb svarende til prisen på det bedst egnede og billigste hjælpemiddel. Du kan ikke få økonomisk støtte af Haderslev Kommune til den merpris, du vil give, heller ikke via Servicelovens § 41 eller § 100..

    Betaling
    Af regningen skal det tydeligt fremgå, hvilket hjælpemiddel det drejer sig om, og at din andel af beløbet er fratrukket. Du skal selv afregne din andel med leverandøren af dit hjælpemiddel. Leverandøren skal sende en elektronisk regning til Haderslev Kommune på restbeløbet.

    Reparation
    Som udgangspunkt reparerer Haderslev Kommune det bevilligede hjælpemiddel. Er der reparationer af det tilkøbte, skal du selv betale. Hvis Haderslev Kommune vurderer, at du er berettiget til et erstatningshjælpemiddel i reparationsperioden, udlåner vi et standardprodukt svarende til din bevilling. Er reparation/udskiftning af dele til dit hjælpemiddel ekstraordinære dyre eller hyppige på grund af dit tilvalg, skal du selv betale for disse.

    Hvornår kan det frie valg ikke benyttes?
    Du har ikke ret til frit valg, hvis det er et hjælpemiddel, der fungerer som arbejdsredskab til personalet eller pårørende. Du har ikke ret til frit valg, hvis hjælpemidlet er basisinventar på en institution eller et plejehjem.

    Vi giver som udgangspunkt ikke støtte til genbrugshjælpemidler eller forbrugsgoder, du har anskaffet, inden du har modtaget en bevilling.

    Er dit hjælpemiddel blevet slidt eller gået i stykker, kan du søge om at få det repareret eller skiftet ud ved at kontakte Haderslev Kommune på telefon: 74 34 27 57.

    Du kan også søge om at få repareret eller udskiftet dit hjælpemiddel via selvbetjeningen: Søg om reparation af hjælpemiddel eller Søg om udskiftning af hjælpemiddel

    Som udgangspunkt kan du ikke få repareret dit forbrugsgode, medmindre det er bevilliget som et hjælpemiddel. Ved tvivl kontakt Myndighed - Hjælpemidler.  

    Nedenfor er vejledning til, hvordan du kan få hjælp til reparation af genbrugshjælpemidler tilhørende Haderslev Kommune.

    Inden for almindelige arbejdstid på hverdage:
    Ved akut opstået fejl på et hjælpemiddel på hverdage, mandag til fredag kl. 9-12 kan Haderslev Kommune kontaktes på telefon 74 34 27 57

    Uden for almindelig arbejdstid og weekender/helligdage:
    Ved akut opstået fejl på et hjælpemiddel på hverdage uden for ovenstående telefontid og i weekender kontaktes kommunens døgntelefon på telefon 74 34 29 24. 

    Typer af reparationer uden for almindelig arbejdstid omfatter følgende hjælpemidler:

    • El-kørestol
    • Løftemodul
    • Mobil personløfter
    • Mobil stålift
    • Plejeseng

    Nødvendig akut reparation af hjælpemidler uden for arbejdstid kan være:

    • Reparation af el-kørestol, hvor det ikke er muligt at anvende en manuel kørestol i mellemliggende periode
    • Reparation af lift/personløfter
    • Reparation af defekt plejeseng, som gør at borger ikke kan ligge i sengen

    Situationer som ikke betragtes som nødvendig akut reparation:

    • Reparation af hjælpemotor til kørestol
    • Reparation af kørestol, hvor der er mulighed for lån af kørestol fra akutdepot
    • Reparation af køretøj, der primært anvendes udendørs

    Åbningstider

    Fremmøde

    Mandag 10:00 15:00
    Tirsdag 10:00 15:00
    Onsdag 10:00 15:00
    Torsdag 10:00 17:00
    Fredag 10:00 13:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben

    Christian X's Vej 39, Indgang A, 6100 Haderslev

    74 34 27 57

    Telefontid

    Mandag 09:00 12:00
    Tirsdag 09:00 12:00
    Onsdag 09:00 12:00
    Torsdag 09:00 12:00
    Fredag 09:00 12:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben