Nødkald
Er du faldtruet i eget hjem, og ikke i stand til at benytte en mobiltelefon, kan du søge om et nødkald. Nødkaldet giver dig mulighed for at tilkalde hjælp i nødsituationer.
Video om hjælpemidler: Undgå fald
I videoen nedenfor har vi samlet vigtig information om, hvilke hjælpemidler du kan benytte for at undgå fald.
Du får også vigtig viden om:
- faldalarmer
- mobiltelefoner med nødfunktioner
- nødkald
Se videoen: Undgå fald og brug af nødkald
Godt at vide om nødkald
Du kan selv gøre mange ting, for at undgå eller mindske fald.
Du kan:
- fjerne løse tæpper og ledninger rundt i hjemmet.
- ændre på din indretning, og dermed gøre det nemmere at komme rundt.
- benytte en stok eller en rollator.
- hæve din seng med forhøjerklodser og installere et greb, så du nemmere kan rejse dig op.
- installere et vågeblus, eller lys med sensor langs gulvet, så du bedre kan se hvor du går, hvis du skal op om natten.
- sætte dig ned, når du tager tøj på, så du ikke mister balancen.
- installere et støttegreb på badeværelset, så du har noget at holde fast i, specielt når gulvet er vådt. Hvis du bor til leje, skal du huske at tjekke med din udlejer, inden du installere det.
- i forbindelse med bad, gøre brug af en badebænk.
- benytte en skridsikker bademåtte på badeværelset, så du nemmere kan stå fast.
- benytte en toiletforhøjer, så du nemmere kan rejse dig.
- købe en skridsikker spray til at sprøjte på dit gulv. Hvis du bor til leje, skal du huske at tjekke med udlejer, inden du påfører det.
Et nødkald består af en sender med en knap, som du bærer om halsen eller på armen, samt en modtager der er placeret centralt i dit hjem. Du kan trykke på knappen, hvis der opstår en akut situation hvor du er faldet, eller hvis du kommer ud for en anden medicinsk nødsituation eller lignende.
Et nødkald virker kun indenfor hjemmets 4 vægge og kan derfor ikke bruges udenfor.
Et nødkald kan ikke udelukkende bevilliges med henblik på at øge din og dine pårørendes tryghedsfølelse.
Du kan søge om et nødkald hos Haderslev Kommune, hvis du bor i Haderslev Kommune, er faldtruet i eget hjem, og ikke er i stand til at benytte en mobiltelefon.
Har du behov for et nødkald, kan du søge om det hos Haderslev Kommune. De oplysninger, du giver i din ansøgning, vil blive brugt af Kommunen til at afgøre din sag.
Du skal søge om et hjælpemiddel digitalt, hvis du kan. Kommunen kan hjælpe dig med computer i borgerservice i Haderslev, Gram og Vojens og/eller rådgivning til at betjene dig selv digitalt.
Du kan undervejs i den digitale ansøgningsblanket vedhæfte forskellige relevante dokumenter, som kan gøre sagsbehandlingstiden kortere. Det kan fx dreje sig om: dokumentation med oplysninger om din funktionsnedsættelse/lægeoplysninger, eller relevante journalnotater fra sundhed.dk
Når særlige forhold gør, at du ikke kan søge digitalt, skal du kontakte Myndighed - Hjælpemider på telefon 74 34 27 57 - 2. Særlige forhold kan eksempelvis være sprogvanskeligheder, handicap, manglende digitale kompetencer eller fritagelse for MitID.
Hvis du skal ansøge som partsrepræsentant, eller du har samtykke til at søge på din pårørendes vegne, skal du kontakte kommunen på 74 34 27 57 -2.
Når du trykker nødkald, vil du via den modtager der er placeret centralt i dit hjem, kunne tale med en medarbejder hos Tunstall i en vagtcentral, som sørger for at tilkalde hjælp, hvis det skønnes nødvendigt.
Når du trykker nødkald, men ikke kan tale som følge af et fald eller andet, vil medarbejderen hos Tunstall ligeledes sørge for at tilkalde hjælp.
Hjælpen vil blive leveret af din tilknyttede hjemmepleje eller sygepleje.
Der kan gå op til 45 minutter fra vagtcentralen hos Tunstall tilkalder hjælp, til du modtager hjælpen i dit hjem.
Et nødkald er ikke den eneste løsning, eller nødvendigvis den bedste løsning for dig.
Hvis du kan benytte en mobiltelefon, anbefaler vi i stedet, at du indkoder Haderslev Kommunes akutnummer: 74 34 29 24. Alle i Haderslev Kommune må gøre brug af dette nummer ved akutte situationer, som f.eks. et fald. Der kan, ligesom når man trykker nødkald, gå op til 45 minutter fra du tilkalder hjælp, til du modtager hjælpen i dit hjem.
Hvis du kan benytte en mobiltelefon, men har behov for en nødkaldsknap, er det muligt at købe mobiltelefoner med en nødfunktion, enten i form af en knap bag på telefonen, eller med mulighed for at tilkøbe et armbånd.
Glemmer du at få din mobiltelefon med dig rundt, kan du køb en lille taske til den, så du på den måde kan have den om halsen, eller fx i bæltet.
Man kan også købe faldalarmer og nødkald i almindelig handel, både med mulighed for opkald til egne kontakter, men også med tilkøb af abonnement, hvor du døgnet rundt kan få direkte kontakt til en vagtcentral. Fordelen heraf er også at disse kan benyttes udenfor dit hjem.
Er det tryghed du har brug for, tilbyder Ældresagen tjenesten: Telefonstjerne. Her kan du modtage tryghedsopkald hver morgen. Du kan læse mere om tjenesten her: Telefonstjerne - tryghedsopkald