Ejeren skal selv anmelde sit byggeaffald eller få en rådgiver eller håndværker til det. I Haderslev Kommune kan det ske via www.bygningsaffald.dk eller www.virk.dk
På virk.dk kan du finde anmeldelses blanketten ved at bruge søgefunktionen og skrive ”anmeld byggeaffald”.
Du kan også lade en rådgiver eller håndværker anmelde affaldet på dine vegne.
Kommunen skal have modtaget anmeldelsen senest 2 uger inden nedrivning eller renovering begynder.
Hvis en håndværker anmelder affaldet, skal du bede om en kopi af anmeldelsen. Du skal også sikre, at det fremgår af tilbuddet og kontrakten med håndværkeren, hvordan håndteringen af affaldet vil foregå. Spørg desuden om dokumentation for, at affaldet er håndteret korrekt – f.eks. i form af vejesedler fra det anlæg, som har modtaget dit byggeaffald.
Hvis din bygningen er fra perioden 1950 - 1977, skal den screenes for PCB, før den rives ned. Det gør du ved at besvare en række spørgsmål som led i anmeldelsen. Hvis der findes PCB, skal der laves en mere detaljeret kortlægning, så affaldet kan bortskaffes forsvarligt.
Udover PCB skal alt øvrigt farligt affald udsorteres. Det bevirker at andre miljøfarlige stoffer ligeledes skal identificeres og udsorteres af bygge- og anlægsaffaldet. Se i øvrigt fakta ark ”1. Bygningsgennemgang og miljøkortlægning”.
Den samlede bygningskortlægning med beskrivelse af bygninger, prøvetagning og analyseresultater vedlægges. Kommunen kan kræve yderligere og supplerende oplysninger, hvis kortlægningen ikke er fyldestgørende til en anvisning af affaldet.
I Affaldsregistret finder du oplysninger om hvem der kan håndtere og modtage dit genanvendelige affald. Se endvidere Fakta ark om ”4. Affaldsregister”.
Kommunens behandling af din anmeldelse går hurtigere når alle nødvendige oplysninger bliver fremsendt med det samme.