Gå til hovedindhold

Vores Kyst

Vores Kyst er et kystbeskyttelsesprojekt, hvor Haderslev Kommune sammen med lokale grundejere arbejder på at sikre sommerhusområderne; Blokhusskoven, Kelstrup og Hejsager.

Indhold

    Hele området omkring Blokhusskoven, Kelstrup Strand og Hejsager Strand skal i fremtiden sikres mod de oversvømmelser og den erosion, som truer bygningerne og infrastrukturen i området. Derfor har Haderslev Kommune startet et fællesprojekt, som har til formål at sikre en god kystbeskyttelse.

    Det er et projekt med en samlet løsning som har til formål at beskytte området mod erosion, havoversvømmelse og oversvømmelse af bagvand.

    Ude langs kysten skal der pumpes sand ind på stranden, derved etableres der en bredere og højere strand. Eksisterende diger ved Hejsager Strandby skal forhøjes og der skal etableres et nyt dige i området bagved Hejsager Bæk.

    Oversigt over ejendomme omfattet af Vores Kyst

    Nedenstående kort viser de ejendomme, som forventeligt bliver omfattet af projektområdet. 

    Sådan gør du:

    • Aktivér kortet ved at klikke på det
    • Søg på din adresse

    Information om Vores Kyst

    Haderslev Kommune igangsatte Vores Kyst projektet, som et kommunalt fællesprojekt i 2021, for at sikre Blokhusskoven, Kelstrup Strand og Hejsager Strand mod oversvømmelser og erosion. I november samme år blev Idéoplæg med anlægsoverslag offentliggjort. Denne rapport viste to alternative muligheder: 

    1. Blød kystbeskyttelse udført ved udvidelse af strandens bredde samt ved anlæggelse af klitter der virker som et klitdige 
    1. Hård kystbeskyttelse med skråningsbeskyttelser og diger til håndtering af samme kystudfordringer. 

    Efter borgermøder og politisk vedtagelse blev den bløde kystbeskyttelsesstrategi valgt. Den foreslåede kystbeskyttelse blev justeret i et dispositionsforslag fra september 2022 og endte med en klitdigehøjde på 2,5 meter.

    Der er efterfølgende udført tekniske analyser, herunder opmåling af havdybder i Sandvig Bugt, strømnings- og langs gående sandtransport, udsigtsanalyser, geotekniske analyser af Blokhusskoven, naturkonsekvensrapport med fauna og flora-analyser og flere andre analyser.

    Efter oktober stormen i 2023 viste lokale vandstandsmålinger, at en klitdigehøjde på 2,50 meter ville have været overskredet, hvis anlægget allerede var bygget. På Hejsager Strand blev der identificeret tangrester og sandaflejring i 2,60 meter, som ikke var bølgepåvirket. Dette førte til ønsket og en generel anbefaling, om at hæve klitdigehøjden til 2,75 meter.

    Klitdigehøjden definerer det sikringsniveau, som anlægget har. Med andre ord vil klitdiget kunne klare havvandsstigninger op til 2,75 meter.

    Efter der er blevet arbejdet med flere forskellige modeller, er det nødvendigt at der udover sikringsniveauet på 2,75 meter tillægges et bølgebidrag. Dette beregnes ved at modellere forskellige storme og deres vindretninger mv. Modelleringerne viser, at bølger kan optræde langs hele kysten fra Blokhusskoven i vest til Hejsager Strandgrill i øst. Derfor skal det beregnede bølgebidrag på 0,55 meter lægges oven i sikringsniveauet på 2,75 meter på hele kyststrækningen, hvorefter strandens hældning er dimensioneret til at kunne optage bølgernes energi.

    • Samlet set giver det en klitdigehøjde på 3,3 meter langs hele kyststrækningen

    Der er behov for at genbesøge de forudsætninger som ligger til grund for designet af klitdiget, og dermed kan placeringen, højden og bredden ændre sig.

    Den samlede kystbeskyttelse består overordnet af skråningsbeskyttelse ved Blokhusskoven, en ny strand med et klitdige, bagdiger og pumpestationer til håndtering og parkering af bagvand fra vandløbene. Strandens bredde og hældning varierer efter bølgemodelleringen, men fælles for hele strækningen er en klitlandskab. Se nedenstående oversigtskort og de to tværsnit.  

    Oversigtskort med områderne, som er omfattet af Vores Kyst projektet


     Figur 1: Oversigtskort over Vores Kyst

     

    Tværsnit af klitdiget ved punkt A og B.
    Figur 2: Tværsnit af klitdiget ved Punkt A og Punkt B. Grøn viser den nuværende kystlinje, mens orange viser den fremtidige kystlinje 


    Hvis du har yderligere interesse i de tekniske aspekter, anbefales det at læse nedenstående dispositionsforslag. Dog skal det bemærkes, at der siden vedtagelse af dispositionsforslaget i 2022 er udarbejdet supplerende analyser, hvilket ikke fremgår at forslaget. De supplerende analyser betyder, at det endelige projekt på nogle områder vil afvige fra dispositionsforsalget.

    Læs dispositionsforslaget om Vores Kyst (PDF)

    Haderslev Kommune har i april 2024 sammen med Brand og Redning Sønderjylland og lokale lodsejere fra dialogforummet været på besigtigelse i området. Formålet var at udpege steder, hvor der kan laves mindre midlertidige tiltag inden næste vintersæson, som kan mindske risikoen for oversvømmelse.

    Haderslev Kommune har sammen med Hejsager Strandby Digelaug fået udbedret forhold omkring diget ved Hejsager Strandgrill.

    Kontakt gerne voreskyst@haderslev.dk, hvis du kender steder, hvor der med fordel kunne etableres et mindre midlertidigt tiltag.

    Hvis der er varslet om forhøjet vandstand eller problemer i området, kontaktes Drift og Havne i Haderslev Kommune på telefon: 74 34 26 00.

    Den forventede tidsplan på nuværende tidspunkt er:

    Tidspunkt

    Opgave

    August 2024 – November 2024

    Udbud af totalrådgivning

    August 2024 – August 2025

    Udarbejdelse af miljøkonsekvensvurdering

    Oktober 2024 – Juni 2025

    Oprettelse af Kystbeskyttelseslag

    Oktober 2024 – August 2025

    Udarbejdelse af plangrundlag

    November 2024 – August 2025

    Myndighedsprojekt og detailprojektering

    September 2025 – Januar 2026

    Politisk behandling og høringsperiode

    Februar 2026

    Endelig politisk godkendelse af Vores Kyst projektet og bidragsfordeling

    Marts 2026 – Maj 2026

    Udbud af anlægsprojektet

    August 2026 – Juni 2027

    Anlægsprojektet udføres

     

    Vores Kyst er et kommunalt fællesprojekt og alle udgifter dækkes af lodsejerne, som er beliggende inden for projektområdet.

    • Den forventede anlægssum for hele projektet inkl. projektering og øvrige omkostninger er ca. 43 mio. kr. ekskl. moms.  
    • Tilskud fra Kystdirektoratet Kystpulje på 8,712 mio. kr. ekskl. moms 

    • Alle lodsejere skal bidrage til projektet, også kommunale matrikler og infrastruktur (ledningsejere, forsyning)  

    • Størrelsen på bidrag forventes stadigvæk at ligge i intervallet 750 – 3.000 kr. ekskl. moms om året pr. ejendom, som også blev præsenteret på borgermøde den 24. november 2021.
      Anlægssummen forventes optaget som et kommunegaranteret lån, som lodsejerne tilbagebetaler over 25 år og som forventeligt vil blive opkrævet over ejendomsskatten.

    • Bidragsfordelingen ligger på nuværende tidspunkt ikke fast. Der arbejdes ud fra lovgivningens principper om nytte, hvor alle inden for projektområdet skal betale et grundbidrag og herefter stiger bidraget i forhold til den enkeltes beskyttelse. 

    Haderslev Kommune er sammen med dialogforummet kommet frem til de gode løsninger, som der er arbejdet videre med i Vores Kyst projektet. Læs mere omkring dialogforummets rolle i nedenstående kommissorium: 

    Kommissorium for dialogforum om fællesprojektet Vores Kyst (PDF)

    Da Haderslev Kommune igangsatte Vores Kyst projekt, som et kommunalt fællesprojekt, har det hele tiden været meningen, at et nyt Kystbeskyttelseslag skal være ansvarlig for vedligeholdelsen og driften af det kommende anlæg. 

    I efteråret 2024 begynder Haderslev Kommune og dialogforummet at arbejde med oprettelse af det kommende Kystbeskyttelseslag og dertilhørende vedtægter.

    • Alle beliggende inden for projektområdet bliver medlem af det kommende Kystbeskyttelseslag 
    • Oprettelse af Kystbeskyttelseslaget opstartes i efteråret 2024 og forventes at være etableret med en stiftende generalforsamling i første halvår af 2025  
    • Efter oprettelse af Kystbeskyttelseslaget og valg af bestyrelsen vil dialogforummet blive nedlagt 

    Næste møde i dialogforummet er den 9. oktober 2024.

    Læs mere

    Kommissorium for dialogforum om fællesprojektet Vores Kyst (PDF)
    Dispositionsforslag om Vores Kyst (PDF)

    Åbningstider

    Fremmøde

    Mandag 10:00 15:00
    Tirsdag 10:00 15:00
    Onsdag 10:00 15:00
    Torsdag 10:00 17:00
    Fredag 10:00 13:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben

    Christian X's Vej 39, Indgang A, 6100 Haderslev

    74 34 34 34

    Telefontid

    Mandag 09:00 15:00
    Tirsdag 09:00 15:00
    Onsdag 09:00 15:00
    Torsdag 09:00 17:00
    Fredag 09:00 13:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben